Zetacom Zorgconcept

Pantein standaardiseert communicatieomgeving op basis van Zetacom Zorgconcept

Pantein is een veelzijdige zorgorganisatie in het oosten van Brabant. Met één ziekenhuis, tien verpleeghuizen, thuiszorg en kraamzorg levert zij zorg van de wieg tot aan het graf. Een goede integratie van al deze verschillende zorgonderdelen is een van de speerpunten. Daar hoort ook een geïntegreerde communicatie-infrastructuur bij, vindt hoofd afdeling Zorgvastgoed Arie Mennen. Hij is verantwoordelijk voor de tien V&V-locaties en werkt nauw samen met de ICT-afdeling in het Servicebedrijf.

“Mijn rol is het maken van de vertaalslag van zorg naar de architecten die plannen maken voor nieuwbouw”, zegt hij. “De meeste leveranciers hebben geen idee van de specifieke eisen en wensen die een verpleeghuis of verzorgingshuis heeft. Ze roepen allemaal dat ze gebruikmaken van open standaarden, maar als puntje bij paaltje komt dan integreren de systemen toch niet goed. Dan blijken de koppelingen bijvoorbeeld opeens niet meer te werken als een van de systemen een upgrade krijgt.”

Eén standaard voor de hele organisatie

Mennen kwam al vrij snel na zijn aantreden in 2007 met Zetacom in contact, een ICT-dienstverlener die wél wist waar ze het over hadden als het om de zorgmarkt ging. Het belangrijkste advies was: standaardiseer de omgeving op alle locaties. De standaardomgeving bestaat bij Pantein uit een Mitel telefooncentrale en een verpleegoproepsysteem en draadloze telefoontoestellen van Ascom, die zowel voor spraak als datacommunicatie worden gebruikt.

De complete omgeving is dubbel uitgevoerd. Een VPN verbindt alle verpleeg- en verzorgingshuizen en het Maasziekenhuis Pantein. Iedere locatie maakt gebruik van de telefooncentrale in de Main Equipment Room (MER) van het ziekenhuis. Valt die onverhoopt uit, of valt de verbinding tussen locatie en het ziekenhuis uit, dan kunnen de locaties terugvallen op een lokale telefooncentrale. Voor het verpleegoproepsysteem geldt hetzelfde.

Download volledige case study 

 

Deze case is ook verschenen op Computable

Wat is het Zetacom Zorgconcept?

  • Spraakcommunicatie (telefonie)

  • Zorgcommunicatie (onder meer verpleegoproepsysteem en alarmering)

  • Datacommunicatie en IT (onder meer toegang tot het ECD)

  • De bijbehorende vaste en draadloze infrastructuur

Het Zetacom Zorgconcept bestaat uit vier basisonderdelen, die samen het fundament vormen

Bovenop deze basis kunnen diensten worden toegevoegd zoals videocommunicatie, camerabewaking, persoonsbeveiliging, locatiebepaling (bijvoorbeeld dwaaldetectie), zorgdomotica, geavanceerde alarmeringen en bewonerswifi. Op die manier is de omgeving volledig op maat in te richten.

Het Zetacom Zorgconcept wordt in 2016 uitgebreid tot Zetacom Zorg Totaal. Nieuw in Zetacom Zorg Totaal is gespecialiseerde dienstverlening, met onder andere de certificering van zorgmedewerkers en een continue begeleiding van zorgmedewerkers. Tevens komt de dienst beschikbaar als cloud- en pay-per-use-model.

Meer informatie Zetacom Zorgconcept

Meer weten over dit project?

Martijn ten Broeke

De meeste leveranciers hebben geen idee van de specifieke eisen en wensen die een verpleeghuis of verzorgingshuis heeft.

Pantein