Location Based Services

Met Location Based Services kunt u de locatie bepalen van objecten of personen en op die manier efficiënter werken. Locatiebepaling wordt veel toegepast in de zorg, maar ook om logistieke processen te optimaliseren. Zetacom werkt met vooraanstaande merken zoals Ekahau en Aeroscout.

Efficiënter werken met location based services

Organisaties in de gezondheidszorg staan voor veel uitdagingen, zoals toenemende financiële druk, opgelegde voorschriften, voortdurende noodzaak om efficiënter te werken en om patiënten en personeel te beschermen. Veel van deze uitdagingen hebben dezelfde oorzaak: het ontbreken van realtime inzicht in de locatie, status en conditie van patiënten, personeel, medische apparatuur en andere mobiele bedrijfsmiddelen. Een infuuspomp die niet tijdig wordt onderhouden, een openstaande koelkast met temperatuurgevoelige producten, inefficiënte patiëntafhandeling binnen en tussen afdelingen, of een ronddwalende patiënt – dit kan grote invloed hebben op de totale kwaliteit van de zorg in een ziekenhuis.

Location Based Services of Real Time Location Services zijn verzamelnamen voor verschillende technieken die als doel hebben om de locatie van een object of persoon te kunnen bepalen. Het is vergelijkbaar met het bekendere gps, maar in de praktijk wezenlijk anders. Gps functioneert namelijk alleen in de openlucht, terwijl location based services ook inpandig toegepast kan worden.

Toepassingen van locatiebepaling

  • Persoonsbeveiliging: met de juiste apparatuur kan niet alleen alarm worden geslagen, maar kan er ook worden doorgegeven op welke locatie assistentie is gewenst.
  • Dwaaldetectie: door iemand te voorzien van een tag, als polsband of halszender, kan zijn of haar locatie continu bepaald worden. Daarmee kan ook gesignaleerd worden wanneer iemand zich ergens bevindt waar hij of zij niet hoort te komen.
  • Asset Tracking: door objecten van een tag te voorzien kunnen allerlei logistieke processen bewaakt worden. Bijvoorbeeld: Waar bevinden bepaalde infuuspompen zich wanneer ze onderhoud nodig hebben? Staan er voldoende rolstoelen bij de entree? Waar is het extra lange bed gebleven? Maar ook het registeren van bepaalde beweging kan met location based services geautomatiseerd worden.

Voor wie is locatiebepaling?

Location based services wordt veel gebruikt in de zorgsector, maar wordt ook daarbuiten ingezet om logistieke processen te optimaliseren. Zo hebben we locatiebepaling bijvoorbeeld gebruikt bij Museum aan het Vrijthof. Bezoekers krijgen een zender mee, zodat de taal van video’s of spraakopnames die te zien zijn in het museum automatisch wordt aangepast aan de nationaliteit van de bezoekers. Ook wordt locatiebepaling in grote kantooromgevingen gebruikt om bijvoorbeeld de bezettingsgraad van verschillende ruimtes te meten. De mogelijkheden zijn legio.

Techniek achter location based services

Er zijn verschillende technieken die toegepast kunnen worden voor location based services. Traditionele RF-bakens, Bluetooth bakens, RFID en wifi zijn een paar voorbeelden. Zetacom is met name gespecialiseerd in de toepassing van wifi. Enerzijds omdat daarbij geen extra infrastructuur hoeft worden aangelegd, anderzijds omdat, naast het gebruik specifieke tags, ook elk apparaat met wifi gevolgd kan worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld smartphones, tablets, laptops, handscanners of mobiele PC’s.

Zetacom zet oplossingen van zowel Ekahau als Aeroscout in voor location based services. Uiteraard volledig geïntegreerd binnen de telecommunicatie en oplossingen voor verpleegoproep-systemen.

Meer informatie

Het Antwerpse ziekenhuis AZ Monica maakt op een innovatieve manier gebruik van locatiebepaling. Bekijk hier de presentatie van Dirk Van de Vyver, adjunct directeur van AZ Monica.


Meer weten over dit onderwerp?

Jean Middeldorp

Partners

Zetacom werkt samen met de volgende partners.