Personenalarmering

Zetacom biedt verschillende oplossingen voor personenalarmering. Bij personenalarmering heeft een persoon een apparaat met de mogelijkheid tot het maken van een alarm. Dit kan met of zonder locatiebepaling. Deze apparaten werken op basis van gsm, DECT of wifi.

Personenalarmering

Bij personenalarmering kan een persoon met één druk op de knop hulp inschakelen. Op deze manier worden hulpverleningsdiensten of collega’s gewaarschuwd dat een persoon in nood is. Personenalarmering vindt plaats op basis van verschillende draadloze technieken in combinatie met een toestel voorzien van een fysieke noodknop. Daarbij zijn er twee mogelijkheden:

  • Persoonsalarmering met locatiebepaling
  • Persoonsalarmering zonder locatiebepaling

Persoonsalarmering zonder locatiebepaling

Bij personenalarmering zonder locatiebepaling wordt, na het indrukken van de noodknop, een vastgesteld bericht verzonden naar collega’s. Deze mogelijkheid wordt toegepast, zodat collega’s altijd op de hoogte zijn waar anderen zich bevinden.

Persoonsalarmering met locatiebepaling

Bij persoonsalarmering met locatiebepaling wordt, na het indrukken van de noodknop, eerst de locatie bepaald van het toestel waarvan de noodknop is ingedrukt. Vervolgens wordt er een bericht gestuurd naar de (dichtstbijzijnde) collega’s, inclusief de locatie waar de noodknop is ingedrukt. De collega’s weten direct waar hulp geboden moet worden. Naast personenalarmering is Zetacom ook gespecialiseerd in locatiebepaling.

Personenalarmering

Diverse draadloze technieken

Personenalarmering kan plaatsvinden op basis van verschillende draadloze technieken:

  • Gsm
  • DECT
  • Wifi

GSM

Op dit moment zijn er nog standaard smartphones met een fysieke noodknop op de markt. Daarmee is gsm voor persoonsalarmering niet zo voor de hand liggend. Zowel bij DECT als bij WIFI is het gebruik van toestellen met een fysieke noodknop wel mogelijk. Zetacom maakt hiervoor gebruik van de toestellen van Ascom.

DECT

In het geval van een DECT systeem wordt er gebruik gemaakt van bakens. De bakeninformatie van de laatst gepasseerde bakens wordt opgeslagen in de handset. Bij het indrukken van de noodknop wordt aan de hand van deze bakeninformatie bepaald waar iemand zich moet bevinden. De nauwkeurigheid hierbij is afhankelijk van het aantal bakens wat toegepast is in een bepaalde omgeving. Dit kan variëren van nauwkeurigheid per gebouw (enkele bakens per gebouw) tot ruimtenauwkeurigheid (één of meer bakens per ruimte).

Wifi

Als er gebruik wordt gemaakt van wifi dan is personenalarmering een combinatie van verschillende systemen. Als er alarm wordt geslagen, wordt er via wifi bepaald waar iemand zich moet bevinden. Nadat de locatie is bepaald, wordt er een alarmbericht verstuurd naar de handsets van de (dichtstbijzijnde) collega’s. Dit alarmbericht bevat informatie over wie er assistentie nodig heeft en waar er hulp nodig is. Desgewenst kan dit alarmbericht gepaard gaan met een afwijkend geluid.

Schijnveiligheid personenalarmering

Om schijnveiligheid te voorkomen, kunnen medewerkers de persoonsalarmering zelf te allen tijde testen. Doorgaans wordt een echt alarm geactiveerd door de noodknop lang in te drukken. Is het geen echt alarm? Dan kan een testalarm worden geactiveerd door de noodknop twee of drie keer in te drukken.

Ten opzichte van een echt alarm onderscheidt een testalarm zich enkel op het vlak van de ontvanger. Een testalarm wordt namelijk alleen gestuurd naar de initiator zelf en niet voorzien van een alarmtoon. Op deze manier kan ook locatiebepaling worden getest.

Meer weten over dit onderwerp?

Frank van Warmerdam
Zetacom Zorgconcept

Zetacom Zorgconcept

voor Bernhoven Verpleegoproepsystemen, spraakcommunicatie, persoonsalarmering

Partners

Zetacom werkt samen met de volgende partners.