Verpleegoproepsysteem

Met een verpleegoproepsysteem kunnen cliënten of patiënten een verpleegkundige oproepen. Tegenwoordig zijn dit oproepsystemen met zeer uitgebreide mogelijkheden, zoals draadloos alarmeren en locatiebepaling. Een verpleegoproepsysteem leveren wij van vooraanstaande merken.

Wat is een verpleegoproepsysteem?

Een verpleegoproepsysteem (VOS) is een systeem waarmee patiënten en cliënten een verpleegkundige op kunnen roepen. De naam doet de hedendaagse systemen vaak tekort. Moderne VOS toepassingen bestaan uit méér dan alleen drukknoppen bij het bed. Een oproepsysteem kan ingezet worden als bijvoorbeeld een alarmserver of voor calamiteitenoproep. Het is een oplossing met zeer uitgebreide mogelijkheden:

 • Draadloos alarmeren;
 • Integratie van spraak waardoor een spreek-luister verbinding met cliënten mogelijk is;
 • Integratie van beeldcommunicatie;
 • Koppeling met brandmeldcentrales;
 • Koppeling met locatiebepalingssytemen.

Waarom een verpleegoproepsysteem?

Het oproepsysteem voor de zorg heeft diverse voordelen en zorgt voor uiteenlopende oplossingen. VOS kan worden toegepast in kritische omgevingen waar de zorg voor mensen en hun veiligheid centraal staat. Doordat alle apparaten met elkaar in verbinding staan, kan er snel worden opgetreden bij calamiteiten.

IP infrastructuur

VOS is tegenwoordig veelal op IP gebaseerd, dit betekent concreet dat er nog meer mogelijkheden zijn zoals virtualisatie, centralisatie en redundantie. Door de inzet van nieuwe technieken kan het de technische basis vormen voor het creëren van een comfortabele en veilige woonomgeving.

Handsets

Handsets bieden opties van standaard telefonie tot geavanceerd berichtenverkeer en persoonlijke alarmering. Afhankelijk van de uitvoering kan het een compleet pakket met communicatie- en alarmeringsmogelijkheden bieden. Dit varieert van standaard telefonie tot geavanceerd berichtenverkeer en persoonlijke alarmering. Via (optionele) locatiebepaling is vast te stellen vanaf welke locatie het alarm is verzonden.

Personenalarmering

Sensoren

Een verpleegoproepsysteem is niet compleet zonder sensoren, zoals bewegingsmelders en bedmatten. Sensoren kunnen gevaarlijke situaties detecteren, zoals valincidenten met ouderen. De sensors die bij preventie worden geplaatst bieden nog tal van andere oplossingen:

verpleegoproepsysteem

 • Natuurlijk herstel dag- en nachtritme;
 • Voorkomen van onnodige vervuiling op de kamer;
 • Inzicht in het nachtelijk gedrag van nieuwe bewoner(s);
 • Controle bij dwaalgedrag;
 • Prima alternatief voor fixatie;
 • Voorkomen van menselijk leed;
 • Verhoogde privacy van de cliënt;
 • Cliënt wacht voortaan op begeleiding;
 • Verminderde arbeidsdruk;
 • Tijdsbesparing, dus kostenbesparing.

Voor wie?

Verpleegoproepsystemen is er voor bedrijven die vraagstukken hebben op het gebied van comfortabele veiligheid. Doordat er diverse oproepsystemen beschikbaar zijn, is het zowel binnen de gezondheidszorg als daarbuiten in te zetten. Voorbeelden hiervan zijn brand, inbraak, toegangscontrole, plaatsbepaling en andere facility management functies. Elk verpleegoproepsysteem heeft z’n eigen sterke kanten en voordelen. Zetacom levert systemen van DEA (Cinnovate) en Ascom (Telecare). Zetacom kan samen met u selecteren welk oproepsysteem het best toepasbaar is in uw situatie. Op die manier kan er samen naar de beste oplossing worden gezocht.

Video

In onderstaande presentatie legt Hans Oosterhoud van Ascom uit wat zij kunnen betekenen voor zorgcommunicatie en alarmdistributie.


Upgrade van ELISE 2 naar ELISE 3

In de loop van 2012 heeft Ascom een nieuw hardware platform geïntroduceerd: ELISE 3. Dit hardware platform is de vervanging voor het ELISE 2 platform.

Meer weten over dit onderwerp?

Frank van Warmerdam
Zetacom Zorgconcept

Zetacom Zorgconcept

voor Bernhoven Verpleegoproepsystemen, spraakcommunicatie, persoonsalarmering

Partners

Zetacom werkt samen met de volgende partners.