Blog

4 punten om goed op te letten bij SD-WAN

Zoetermeer, 11 mei 2021

4 punten om goed op te letten bij SD-WAN

SD-WAN is snel in opmars om bedrijfsnetwerken te moderniseren. Het maakt ze sneller, flexibeler en efficiënter. Het is een mooie oplossing voor organisaties die hun werkprocessen willen optimaliseren, met een betere gebruikerservaringen en tegen lagere kosten. Dat verklaart voor een groot deel de snelle opmars van SD-WAN. Wilt u deze relatief jonge technologie ook benutten? Dan zijn er wel een paar aandachtspunten om goed op te letten.

Voordelen en nadelen van SD-WAN

Nadat we in onze eerdere blog keken wat SD-WAN precies is en hoe het werkt, kijken we nu verder voor de daadwerkelijke toepassing. Deze technologie zorgt voor snellere netwerken met een betere bereikbaarheid doordat het slimmere verbindingen legt tussen gebruikers en de applicaties die zij nodig hebben. Wie wil dat nou niet?

Toch zijn er wel een paar aandachtspunten om op te letten als u overweegt SD-WAN in huis te halen. Samen met onze vaste partner Fortinet zorgen we bij Zetacom voor het realiseren van een veilige SD-WAN oplossingen. De drie belangrijkste motieven waarom onze klanten hiervoor zien zijn:

  1. De beste gebruikerservaring: door slimme verbindingen met zelfherstellende SD-WAN.
  2. Minder kosten en complexiteit: efficiënt gebruik van verbindingen en centraal beheer maken dit mogelijk.
  3. Beschermen van alle connecties: de beste beveiliging met meer zicht en grip op het netwerk.

En zijn er ook nadelen? Dat valt mee, maar wel een paar belangrijke aandachtspunten. SD-WAN is een relatief jonge technologie die nog volop in ontwikkeling is. De term SD-WAN wordt momenteel veel gebruikt als ‘marketingterm’. Terwijl de ene oplossing nog zeker de andere niet is. Vergelijk oplossingen daarom kritisch en laat u goed adviseren.

Waarop moet u zeker op letten bij SD-WAN?

Wie kiest voor SD-WAN doet er verstandig aan om goed te letten op deze kenmerken van de oplossing.

1. Kies een geconsolideerde veilige SD-WAN

Wees voorzichtig met samengestelde oplossingen. Dit vereist investeringen in meerdere deeloplossingen die samen een volledig oplossing vormen. Dat kan zorgen voor gaten in de beveiliging die misbruikt kunnen worden. Met één geconsolideerde oplossing ontstaan geavanceerde SD-WAN-netwerkmogelijkheden, geïntegreerd met een (next generation) firewall. Dat voorkomt beveiligingsgaten en zorgt vaak voor lagere investeringskosten.

2. Waarborg goede prestaties met slimme ondersteuning

Een solide SD-WAN oplossing beschikt over intelligente applicatieondersteuning en draagt bij aan het oplossen van bandbreedte- en prestatieproblemen. Let daarom goed op of een oplossing dataverkeer kan optimaliseren, prioriteren en automatisch kan verbinden op basis van realtime connectiviteit!

3. Vereenvoudigde implementatie en beheer

Eén geconsolideerde SD-WAN-oplossing centraliseert uw werkprocessen, faciliteert een goede (intuïtieve) implementatie en draagt bij aan goed beheer van uw bedrijfsapplicaties. Daarbij kan een gemeenschappelijke interface met één dashboard zorgen voor eenvoudiger beheer. Kies een oplossing met diepe ‘cloud-native integraties’ en brede cloud-ondersteuning. Dat draagt direct bij aan een snelle en soepele installatie en configuratie.

4. Zichtbaarheid en controle

Een goede SD-WAN oplossing werkt met gecentraliseerd beheer en ondersteuning. En de oplossing moet kunnen zorgen voor integratie met de beveiligingsoplossingen van cloudproviders. Zoals: endpoint beveiliging, zichtbaarheid en geavanceerde preventie en detectie. Dit zijn waardevolle aanvullingen naast de automatische controles die u vanuit uw eigen beleid kunt toepassen. Dat helpt ook bij het naleven en borgen van de veiligheid, privacywetten of bijvoorbeeld branchevoorschriften.

Meer weten over SD-WAN?

Met de zojuist genoemde aandachtspunten voor uw SD-WAN netwerk maakt u goed doordachte keuzes die bijdragen aan een succesvolle implementatie en het optimaal benutten van alle voordelen. Meer praktische achtergronden vindt u in onze SD-WAN whitepaper Belangrijke aandachtspunten voor uw SD-WAN netwerk.

Wilt u nog meer weten over de mogelijkheden van SD-WAN of de oplossingen die Zetacom realiseert samen met Fortinet? Stuur uw vraag dan gerust vrijblijvend naar onze specialist Anne Brouwers (productmanager Networking & Security): a.brouwers@zetacom.nl!