10 januari 2016
Door De redactie

Sommigen zweren bij het dagelijks opladen van de mobiel. Anderen houden vol dat de accu helemaal leeg moet lopen. Hoe je het ook wendt of keert, gebruikers doen er alles aan om te voorkomen dat de accu het begeeft. Wij krijgen vaak de melding van klanten dat de accu snel leeg loopt en vervolgens de vraag hoe dit mogelijk is. Hier geven wij een aantal tips om de accuduur van het toestel te verlengen. We gaan een aantal mythes uit de wereld helpen.

< Terug naar overzicht

Om de accu iedere keer volledig leeg te laten lopen, is een onverstandig besluit. Als je het te vaak doet zal het zelfs schade aanrichten. Het is echter wel verstandig om de accu 1 keer per maand leeg te laten lopen. Dit helpt om het toestel te resetten. Volgens Gizmodo moeten gebruikers proberen de accu opgeladen te houden op 50%. Wel zal de accu sneller slijten als het toestel aan de lader blijft na het volledig opladen.

Over het algemeen ligt het optimale laadniveau tussen de 40% en 80%. Er wordt ook gedacht dat een nieuwe telefoon 72 uur moet worden opgeladen vóór de eerste ingebruikname zodat het toestel zou onthouden hoe het is om volledig opgeladen te zijn. Dit geldt voor nikkel accu’s maar niet voor lithium-ion accu’s die tegenwoordig in alle nieuwe toestellen te vinden zijn. Jouw trouwe smartphone heeft ongetwijfeld een lithium-ion accu en die moet toch echt anders behandeld worden. Hij moet opgeladen worden zodra je de kans krijgt.

Je kunt je accu ook beschermen door deze koel te houden. De aanbevolen opslagtemperatuur voor de meeste accu’s is 15C, terwijl de maximale veilige temperatuur tussen de 40C en 50C ligt. Bij een gemiddelde temperatuur van 25C zal een lithium-ion accu 20% van de maximale capaciteit verliezen. Het wordt ook afgeraden om draadloze opladers te gebruiken. Deze produceren een behoorlijke hoeveelheid warmte en zullen op den duur de accu ‘roosteren’. De accuduur kan verlengd worden door de helderheid van het scherm te verlagen en apps uit te schakelen die gebruik maken van GPS, zoals (Google) Maps. In gebieden met slecht of geen bereik is het aan te raden om de vliegtuigmodus in te schakelen om te voorkomen dat het toestel blijft zoeken naar een verbinding en onnodig energie verbruikt. Het is ook goed om het toestel te vergrendelen wanneer deze niet gebruikt wordt en om een stille beltoon te gebruiken.

Top tips voor energie besparing

Nieuwste software: zorg er altijd voor dat het toestel over de nieuwste software beschikt.

Instellingen optimaliseren: er is een aantal functies die de levensduur van de accu kunnen verminderen. Dit is afhankelijk van hoe deze functies geconfigureerd zijn. Bijvoorbeeld de frequentie waarmee e-mails wordt binnengehaald en het aantal e-mailaccounts waarbij dit gebeurt.

Helderheid van het scherm aanpassen: het dimmen van de helderheid verlengt de accuduur. Daarnaast is het inschakelen van auto-brightness een verstandige optie. Hierbij wordt de helderheid aangepast op basis van de huidige lichtomstandigheden. Verminder het gebruik van locatiediensten: apps die gebruik maken van locatie- en GPS-diensten, zoals (Google) Maps verminderen de accuduur.

Vliegtuigmodus: wanneer vliegtuigmodus is ingeschakeld zal het toestel niet constant verbinding met het netwerk maken, dit verbruikt minder energie in gebieden waar slecht of geen bereik is.

Telefoon vergrendelen: het toestel blijft berichten en gesprekken ontvangen terwijl deze vergrendeld is maar er gebeurt niets als het scherm per ongeluk aangeraakt wordt.

App’s afsluiten: vaak blijven apps op de achtergrond nog actief zonder dat de gebruiker het weet. Het volledig afsluiten van de apps kan de accuduur vergroten. Zorg tenminste 1 keer per maand voor een volledige oplaadcyclus (accu opladen tot 100% en vervolgens volledig leeg laten lopen).

Meer weten over het efficiënt gebruik van mobiele telefonie binnen uw organisatie? Neem dan contact op met Zetacom, bel 088 938 2200 of  stuur een email naar: verkoop@zetacom.nl