Het is haast niet te missen. Kranten en nieuwssites staan er vol mee: bedrijven die slachtoffer zijn geworden van hackers of een aanval met gijzelsoftware (ook wel: ransomware). Denk bijvoorbeeld aan de tientallen organisaties in Nederland (bedrijven, scholen, gemeenten en zorginstellingen) die eerder dit jaar werden getroffen via een beveiligingslek in hun Citrix-software. En kijk naar de opmars van gijzelsoftware, waarbij gegevens van organisaties ‘gegijzeld’ wordt en criminelen losgeld eisen voor ze de data weer vrijgeven. Zo’n bedreiging komt vaak ‘gewoon’ per e-mail (met een kwaadaardige link) de organisatie binnen.
Of wat denkt u van het Amerikaanse dat gehackt werd via een ‘slimme’ thermometer in een aquarium. Die was verbonden met internet en niet goed beveiligd. Via die zwakke schakel kwamen hackers het bedrijfsnetwerk binnen en maakten klantgegevens buit.
Een organisatie is op steeds meer manieren verbonden met internet. Niet alleen via computers, laptops of telefoons van medewerkers, maar denk ook aan gekoppelde softwaresystemen (ERP, CRM) en bijvoorbeeld slimme camera’s of andere slimme apparaten (oftewel IoT: Internet of Things). Het kan enorm handig zijn om apparaten te verbinden met internet, maar het kunnen ook potentiële ‘toegangsdeuren’ zijn voor hackers en andere gevaren van buitenaf. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.
Wie van huis gaat, doet de deur op slot. Anders zijn criminelen zo binnen. Dat gevaar is er net zo goed bij iedere ‘internetdeur’. Maar hoe voel je of een slimme camera wel goed ‘op slot’ zit?
Hierbij komt dat gevaren op veel verschillende manieren kunnen binnenkomen. Bijvoorbeeld via een e-mail, website, USB-stick of dus een slim (IoT) apparaat (zonder de juiste updates). Zo zijn er dus veel potentiële deuren voor criminelen beschikbaar. Internet is voor de meeste organisaties van grote waarde, maar het kan ze ook kwetsbaar maken. Want komt er ergens een bedreiging binnen dan kan de schade enorm zijn.
Volgens onderzoek van Norton zijn jaarlijks 3,4 miljoen Nederlanders het slachtoffer van cybercrime, met een geschatte schadepost van 1,3 miljard euro. Slachtoffers van gijzelingssoftware zijn daarbij het langst de klos (61 uur) voor ze weer in de lucht zijn.
Cyber security is erop gericht om uw data, bedrijfsnetwerk en andere ICT oplossingen te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Die bescherming bestaat uit een combinatie van technische oplossingen (zoals een firewall of NAC) en organisatorische maatregelen. In de dagelijkse praktijk blijkt de alertheid en het bewustzijn van medewerkers een groot verschil te maken. Als medewerkers zich bewust zijn van de mogelijke gevaren van internet, dan neemt de kans op schade aanzienlijk af.
Zo vanzelfsprekend als het is om de fysieke toegang van uw bedrijf van goede sloten te voorzien, zo nodig is het ook om uw organisatie goed te beschermen tegen de gevaren van cybercrime. Cyber security is daarom tegenwoordig echt noodzakelijk en vereist doorlopend aandacht in organisaties.
Bij Zetacom helpen wij hierbij niet alleen met technische oplossingen, maar ook door bijvoorbeeld tijdens trainingen te werken aan een hoger bewustzijn bij medewerkers over online gevaren. En we kijken mee met onze klanten naar de specifieke risico’s in hun ICT-omgeving. Ook kunnen we netwerken monitoren en bijvoorbeeld proactief waarschuwen als bijvoorbeeld een slimme camera toe is aan een nieuwe update.
Wilt u meer weten over onze visie op cyber security of de hulp die Zetacom uw organisatie kan bieden? Lees dan onze blog: ‘Welke ICT-beveiliging heb je binnen een bedrijf nodig?’ Neem voor advies contact op met Zetacom via 088 938 2200.
Actuele thema's