31 mei 2018
Door De redactie

Bij onze oosterburen is Deutsche Telekom momenteel actief bezig met het uitfaseren van isdn. De eerste concrete stap was het officieel aankondigen van het einde van isdn in 2018 enkele jaren geleden. In maart van dit jaar kondigde Deutsche Telekom ook de vervanger van isdn aan voor kleine tot middelgrote bedrijven: DeutschlandLAN NFON. Hiermee toont het bedrijf wederom heel duidelijk zijn All-IP strategie. Daarin is geen plek voor ISDN.

< Terug naar overzicht

Deutsche Telekom geeft zo het goede voorbeeld en maakt de overstap voor bedrijven eenvoudig. Isdn heeft ons twintig jaar trouw gediend, maar inmiddels is het hoog tijd om afscheid te nemen. De traditionele argumenten tegen alternatieven (betrouwbaarheid, kwaliteit,) zijn inmiddels door de verbeterde Quality of Service van vrijwel alle netwerkapparatuur ingehaald.

Betrouwbare techniek voor spraak

Zeker, isdn was een bijzonder betrouwbare techniek voor de overdracht van – voornamelijk – spraak, maar de kwaliteit kan inmiddels niet meer op tegen de hd-audiokwaliteit van moderne cloud-telefonieoplossingen. Bovendien willen we tegenwoordig onze communicatie-oplossingen voor heel wat meer dan alleen spraak gebruiken. Maar voor diensten als pinnen, alarmeren, faxen en video bleek isdn nu eenmaal niet zo geschikt en van deze isdn-diensten is in Nederland dan ook al afscheid genomen.

Het einde van isdn in Nederland wordt, ondanks het uitblijven van een officiële aankondiging, achter de schermen wel degelijk voorbereid. Bedrijven die nu nog isdn gebruiken (een percentage van 20 procent wordt genoemd, maar ik denk dat het er veel meer zijn) moeten mijns inziens dan ook wel degelijk al in actie komen.

Qua techniek is er misschien niet zo’n groot risico om vast te houden aan isdn tot aan het absolute einde, het risico op gemiste kansen vanwege niet optimale bereikbaarheid wordt wel steeds groter. Medewerkers willen niet eerst naar kantoor toe om hun toestel handmatig door te schakelen op hun gsm (als dat al kan) voordat ze op pad gaan en klanten willen geen antwoordapparaat inspreken als ze iemand willen spreken. Ze bellen wel een bedrijf dat wel bereikbaar is.

Wat zijn dan de opties voor bedrijven die hun isdn-aansluiting willen afstoten? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden moet een bedrijf zichzelf eerst de vraag stellen wat het wil bereiken met de switch. Zoekt een bedrijf een korte termijn-oplossing die voornamelijk kostenbesparingen oplevert, dan kan het de stap naar een Sip Trunk maken. Dit biedt de mogelijkheid om de eigen hardwarematige telefooncentrale te migreren naar een virtuele.

Wil een bedrijf echt profiteren van de mogelijkheden die virtualisatie (in mijn opinie de belangrijkste it-trend van de afgelopen tien jaar) met zich meebrengt, dan kan het niet om het omarmen van een volledige cloud-strategie voor hun it en communicatie heen. In een All-IP-model kunnen ze dan beschikken over alle techniek op elk moment, op elke plaats. Bereikbaarheid wanneer het nodig is, it-hulpmiddelen gebruiken wanneer daar behoefte aan is. Morgen een extra medewerker? Met tien minuten is alles geregeld.

Aandachtsveld bedrijfstop

Kennis van it en de impact die deze kan hebben op de strategische groei van een onderneming hoort inmiddels bij het aandachtsveld van de bedrijfstop – ook in het mkb en ook voor niet-it-onderlegde managers. Een praktische tip om die kennis snel te verzamelen is om aan bestaande leveranciers van it- en communicatie-oplossingen te vragen daar een visie voor neer te leggen. Of leg het eens voor in het lokale of regionale ondernemersnetwerk. Nodig een spreker uit die het onderwerp toelicht en denk met elkaar na over de mogelijkheden en voorwaarden. Vraag ten slotte naar de ervaring van een bedrijf dat de overstap al gemaakt heeft.

Daarvan zijn er al genoeg te vinden, zoals bijvoorbeeld uit onze klantenkring Make-a-Wish Nederland. Zo vormt voor De Clercq met name het feit dat het werken op meerdere locaties geen problemen meer oplevert het grootste voordeel.

Isdn werd algemeen beschikbaar in 1996. De wereld is intussen ingrijpend veranderd en aan verandering zal geen einde komen. Aan isdn wel. U bent aan zet.

Dag isdn, hallo bereikbaarheid.

Interesse?

Lees meer over de Cloud-telefonieoplossingen van Zetacom op onze telefonie pagina. Of neem direct contact met ons via het contactformulier of bel 088-9382200.