20 juni 2016

Als kantoorloze mobiele werker heb ik geen laptop. Ik doe alles op mijn iPad. Ook presentaties op kantoor of bij een klant. Altijd is er wel iemand die vraagt hoe ik dat doe met die iPad en mijn iPhone. Bij deze alle antwoorden.

< Terug naar overzicht

Ik gebruik geen PowerPoint, maar Apple Keynote. Je koopt het voor EUR 8,99 in de Apple Store. Mijn presentaties maak ik op mijn iPad. Veel plaatjes, hoogstens een paar woorden op een sheet, en veel verschillende sheets. Ook een visueel effect (nee, geen fly-in-bulletpoints!) zet ik vanaf mijn iPad in Keynote. Als de sheet te moeilijk te maken is op mijn iPad, is hij vast ook te ingewikkeld voor mijn publiek.

De iPad en de beamer.. 2 kabeltjes

Als je presenteert is er altijd een beamer of TV. Ik heb in mijn tas altijd twee kabeltjes bij me. Een VGA-kabeltje en een HDMI-kabeltje. Hiermee sluit ik de iPad aan op de beamer. 9 van de 10 keer gebruik ik de VGA-stekker. Handig: in het stekkertje zit een aparte ingang voor de oplaadkabel. Tijdens de presentatie blijft de iPad dus aan de stroom hangen, wel een gerust gevoel. Zorg wel dat er een stopcontact in de buurt is waar je iPad ligt.

Koppelen met de iPhone: draadloos bedienen

Als de iPad is aangesloten en sheet 1 op de beamer staat, pak ik de iPhone. Op de iPhone staat ook Keynote en die start ik op. Ik kan koppelen met de lopende Keynote presentatie op de iPad. Hoe dat werkt zie je vanzelf in de app. Ik zie per sheet mijn notities bij mijn sheet. En ik kan vooruit en achteruit door te swipen. Keynote heeft ook een functie waarmee ik vanaf de iPhone pijltjes kan tekenen op een sheet, of met een rood lampje iets kan aanwijzen. Nog niet gebruikt, maar het kan wel. Het handige aan de iPhone is dat je iets in je handen hebt tijdens je verhaal. En je swipet vanaf je telefoon in plaats van dat je telkens terug moet lopen naar je laptop en op de spatiebalk moet drukken voor de volgende sheet. Ziet er allemaal net wat professioneler uit.

Flightmodus aan!

Handigheidje: als je presenteert met je iPhone, zet het toestel dan eerst in Flightmodus. WiFi, bluetooth en het mobiele netwerk staan dan uit. Vervolgens zet ik handmatig alleen bluetooth aan. Via bluetooth koppel ik de iPhone aan de iPad. Zo kan ik niet tijdens mijn verhaal gebeld worden of Whatsapp meldingen krijgen, want dat helpt mijn presentatie om zeep! Ik heb met bluetooth voldoende bereik om rustig voor de zaal rond te lopen. Controleer bij een grote zaal vooraf hoever het bereik is. Ik vroeg me eerst af of ik een Apple TV mee zou moeten nemen, of dat ik op het gasten-WiFi zou moeten om iPhone en iPad te koppelen. Maar met bluetooth is dat gelukkig niet nodig en hoef ik niks in te stellen.

Meer weten over productiever werken? Onze collega’s staan je graag te woord. Neem contact op of bel ons via 088 9382200.