1 augustus 2016
Door De redactie

Gaat je smartphone de pinpas vervangen? We gaan wel die richting op, want het wordt steeds makkelijker om met je smartphone af te rekenen. We hebben vijf vragen voor je op een rijtje gezet. Deze vragen geven je antwoord of je makkelijk en veilig gebruik kan maken van contactloos betalen met je mobiel en bankpas!

< Terug naar overzicht

Bij welke banken kan ik gebruik maken van contactloos betalen?

Er zijn twee vormen van contactloos betalen: met je mobiel en met je bankpas. Mobiel betalen is nu alleen nog maar beschikbaar bij ING en Rabobank, met een Android toestel. Contactloos betalen met de bankpas kan wel al bij alle banken in Nederland. Bankpassen die niet geschikt zijn voor contactloos betalen worden door alle banken vervangen door nieuwe passen met de NFC chip die het contactloos betalen mogelijk maakt.

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication, met deze techniek kan data op een contactloze en veilige manier worden uitgewisseld. De NFC chip zit in alle nieuwe bankpassen en wordt gebruikt in simkaarten van telefoons waarmee je contactloos kan betalen. De techniek wordt daarnaast gebruikt in bijvoorbeeld de OV-chipkaart. NFC heeft een eigen logo, de vier boogjes die je hier op de afbeelding kan zien. Je kan zien aan dit logo of je simkaart de NFC techniek heeft. Wil je een zakelijke simkaart van KPN aanvragen met NFC, dat kan Zetacom dat natuurlijk voor je in orde maken.

Hoeveel kan ik betalen zonder pincode?

Bedragen tot 25 Euro betaal je zonder pincode. Boven de 25 Euro reken je af met een pincode, je houdt je mobiel of bankpas tegen de betaalautomaat en typt vervolgens je pincode in op de automaat of op je mobiel. Je kan maximaal 50 Euro achter elkaar betalen zonder pincode, hierna vraagt de automaat weer om een pincode.

Wat kan ik doen tegen contactloos zakkenrollen?

Met het nieuwe contactloos betalen is ook een nieuwe vorm van diefstal uitgevonden. Zonder dat ze jou of je portemonnee aanraken kunnen dieven geld van je jatten door middel van contactloos betalen.

Om dit tegen te gaan hebben we een paar tips:

  • Als je geen gebruik maakt van contactloos betalen, schakel deze functie dan uit. Per bank is het verschillend hoe je dit kan doen, vaak via internetbankieren, een app of telefonisch. In sommige gevallen moet je een andere pas aanvragen
  • Bescherm je NFC chip door middel van metaal. Er zijn verschillende portemonnee’s met metalen omhuizing en telefoonhoesjes die het contactloos pinnen blokkeren.
  • Als je gaat pinnen, scherm dan altijd je pincode af met je andere hand.

Retourpinnen, wat is dat?

Als je een product terug brengt naar de winkel, kreeg je eerst altijd contant geld terug. Nu is er retourpinnen, hiermee kunnen winkels geld terugboeken naar je bankrekening. Als je iets terugbrengt moet je wel dezelfde betaalpas gebruiken als waar je het product mee hebt gekocht.

Interesse?

Met contactloos betalen kunnen we nu sneller en eenvoudiger afrekenen. Straks heeft niemand meer een bankpas nodig en betalen we gemakkelijk met onze smartphones. Maak jij er nog geen gebruik van, maar wil je het wel gaan doen? Vraag dan die NFC simkaart aan bij je vaste contactpersoon bij Zetacom, via 088-9382200 of e-mail ons.