24 juni 2020

Onlangs activeerde Vodafone 5G in ruim de helft van Nederland en eind juli is 5G in heel Nederland beschikbaar. Nieuwe en bestaande Vodafone-klanten met 5G in hun abonnement en een geschikt toestel, ervaren dan 5G in het dekkingsgebied. Daarbuiten valt het toestel vanzelf terug op 4G. Vodafone maakt hierbij slim gebruik van de huidige frequenties en zijn bestaande antennepark. “Wij introduceren 5G via ‘spectrumdelen’ in ons GigaNet waardoor klanten nu al de nieuwste mobiele generatie ervaren. 5G is een echte evolutie en opent deuren naar nieuwe mogelijkheden,” aldus CEO Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo.

< Terug naar overzicht

Met het oog op de digitale toekomst zet Vodafone nu al de stap naar 5G in Nederland. Samen met netwerkpartner Ericsson is het continu blijven investeren in zijn krachtige GigaNet. Hoencamp: “Wij gebruiken bij deze overgang innovatieve technologie om 5G toe te passen in bestaande frequentiebanden en met onze bestaande antennes. Daarmee zijn we koploper met 5G in Nederland. Deze voorsprong willen we meteen doorgeven aan onze klanten, want meer capaciteit, hogere snelheden, lagere responstijden en efficiëntie op het netwerk zijn nodig.”

5G toestellen en abonnementen

Begin maart 2020 nam Vodafone 5G al in zijn abonnementen op. Alle bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red (consumenten) of Red Pro (zakelijk) abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G. Op 29 april werd 5G volledig actief. Vanaf dat moment konden ook Start-klanten via een ‘add-on’ (van 2 euro per maand) gebruik gaan maken van 5G. Op dit moment biedt Vodafone de volgende toestellen voor 5G: Samsung Galaxy S20 5G, S20+, S20 Ultra en Oppo Find X2 Pro. Andere toestellen gaan snel volgen.

Snelheid en reactietijd

5G zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd en downloadsnelheid verder verbeteren. De snelheden die de gebruiker daadwerkelijk ervaart, zijn afhankelijk van factoren als de drukte op het netwerk, locatie, bereik en de specifieke telefoon. De reactietijd verbetert met zo’n 30 procent: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder de 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden van 5G in dit bestaande spectrum, lopen op tot maximaal 1Gbps. Dat ligt ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G-abonnementen.

Investeren in digitalisering Nederland

“Met de introductie van 5G investeert VodafoneZiggo in de digitale en economische ontwikkeling van Nederland,” aldus Hoencamp. “Via het krachtige GigaNet bieden we in 2021 heel Nederland supersnel internet met een downloadsnelheid tot 1 gigabit per seconde via het vaste netwerk, zonder te graven. Met de toevoeging van 5G willen we Nederland de beste vaste én mobiele digitale infrastructuur ter wereld bieden en zorgen voor nieuwe verbondenheid.” Zo draagt Vodafone actief bij aan de 5G-evolutie.

Meer weten over 5G van Vodafone en de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan contact op met onze collega Micha Frese of bel 088 938 2200.