5 april 2014

Een probleem waar ik zelf mee zat. Ik wil dat mijn iPhone automatisch connect naar WiFi als dat kan, om mijn 4G mobiele databundel te ontzien. En als er meerdere bekende WiFi-netwerken zijn, moet de iPhone automatisch het netwerk van mijn voorkeur kiezen. Kan dat?

< Terug naar overzicht

Een probleem waar ik zelf mee zat. Ik wil dat mijn iPhone automatisch connect naar WiFi als dat kan, om mijn 4G mobiele databundel te ontzien. En als er meerdere bekende WiFi-netwerken zijn, moet de iPhone automatisch het netwerk van mijn voorkeur kiezen. Kan dat?

Het antwoord is: nee.Je kunt op je iPhone namelijk geen volgorde of prioriteit aangeven van de beschikbare WiFi-netwerken. De iPhone geeft wel automatisch prioriteit aan WiFi boven mobiele 3G\/4G data. Standaard kiest je iPhone een bekend WiFi-netwerk als dat beschikbaar is. Stel, je bent op een plek met een snelle 4G-verbinding en een trage WiFi-verbinding, dan gebruikt je iPhone toch automatisch de (trage) WiFi. Overigens geldt dit ook voor iPads.

Maar wat gebeurt er als er ergens meerdere bekende WiFi-netwerken zijn? De iPhone kiest op alfabetische volgorde met welk netwerk hij als eerste automatisch verbinding maakt. Ga maar eens naar Instellingen -> WiFilijst. Je ziet alle beschikbare netwerken op alfabetische volgorde. Je iPhone gaat van boven naar beneden het lijstje af. Dat leverde mij problemen op. Ik heb thuis namelijk een UPC-modem met de WiFi netwerknaam UPC2499xxxx. Sinds kort heeft UPC de WiFiSpots-service. Dat netwerk heet UPC WiFiSpots. Vanwege die spatie tussen UPC en WiFiSpots staat dit netwerk hoger in mijn netwerklijst dan mijn eigen netwerk. En dus gaat mijn iPhone thuis automatisch naar het openbare UPC WiFiSpots en niet op mijn eigen veilige en snellere thuisWiFi. Dat wil ik niet!

Wat is de oplossing? Ik heb mijn thuisWiFi hernoemd naar _UPC2499xxxx. Vanwege die underscore (liggend streepje) komt dat netwerk altijd bovenin de lijst te staan. Niet elegant maar het werkt wel.Voor hobbyisten met lef is er trouwens wel een oplossing. Google leverde me dit op: Op je Mac/PC moet je een WiFi priority-profiel aanmaken en dat via de USB-kabel naar je iPhone of iPad sturen. Maar dat werkt alleen na een jailbreak (hack) van het toestel, en dat raad ik absoluut af. Totdat Apple een WiFi-priority functie in iOS bouwt moeten we het dus met trucjes zoals de underscore doen.