22 januari 2019

BEVERWIJK/ZOETERMEER – Het Rode Kruis Ziekenhuis en Brandwondencentrum Beverwijk krijgt dit jaar een nieuw ICT-netwerk. Dit moet ervoor zorgen dat artsen en overig medisch personeel de patiënten nog beter kunnen helpen. Vooral de betrouwbaarheid, veiligheid, snelheid en schaalbaarheid van het netwerk worden aanzienlijk vergroot. Netwerken in ziekenhuizen worden steeds belangrijker en zwaarder belast. Het RKZ is met deze stap weer helemaal klaar voor de toekomst.

< Terug naar overzicht

Het RKZ is een middelgroot algemeen ziekenhuis met 275 bedden voor de regio IJmond. Er werken circa 1450 medewerkers en enkele honderden vrijwilligers. Vaste ICT-partner Zetacom realiseerde eerder al een (Mitel) oplossing voor telefonie en het draadloze netwerk (WLAN) en zorgt nu ook voor het nieuwe vaste netwerk (LAN) van HPE Aruba. In 2017 betekende het draadloze netwerk een grote vooruitgang voor patiënten, gasten en andere gebruikers. Zo’n stap wil het RKZ nu ook zetten met het vaste netwerk.
Het project start deze week. Aankomende zomer vervangt het RKZ na uitgebreide tests veel verouderde hardware in één keer. De kritische ICT-omgeving voor de zorg blijft daarbij gewoon functioneren. Recente apparatuur wordt hergebruikt.

Intensiever gebruik vaste netwerken

Het bestaande vaste netwerk (veel hardware uit 2008-2011) is nu verouderd, zeker voor de eisen van deze tijd. “Netwerken worden steeds intensiever gebruikt en zwaarder belast. Er hangt steeds meer apparatuur aan: van medische apparatuur, tv’s en koffieautomaten tot de parkeerautomaat. Daarnaast worden tegenwoordig ook hogere eisen gesteld aan de veiligheid en bescherming tegen gevaren van buitenaf”, zegt Richard Snepvangers (Technisch Consultant Networking & Security) van Zetacom.

Het nieuwe netwerk kan eenvoudig worden uitgebreid. Dat is belangrijk want de ICT-omgeving van ziekenhuizen heeft continu te maken met (kleine) uitbreidingen. Bij het RKZ wordt al rekening gehouden met een grote verbouwing die eraan komt. Het centrale beheer van het netwerk verzorgt het RKZ grotendeels zelf, met aanvullende ondersteuning van Zetacom. “Het RKZ heeft zelf veel expertise in huis. De ICT-omgeving ontwikkelen we nu ook echt samen. Medewerkers van het ziekenhuis kijken daarbij heel goed naar nieuwe bewezen technieken die hun werkprocessen optimaal ondersteunen”, aldus Snepvangers. Zetacom blijft ook betrokken bij het monitoren en de doorontwikkeling van het netwerk, waarvoor de ICT-partner zelf alle expertise in huis heeft.

Veel vertrouwen voor nieuwe samenwerking

De bestaande ervaringen met Zetacom – de samenwerking dateert al uit 1999 – waren voor het RKZ een belangrijke reden om weer met de vaste ICT-partner in zee te gaan. “Een goed functionerend netwerk is cruciaal voor onze zorgprocessen. Zetacom voldeed aan al onze eisen, met een goede prijskwaliteitverhouding. Vooral ons vertrouwen in hen was doorslaggevend. We hebben goede ervaringen in de samenwerking rond het draadloze netwerk. Deze partij beschikt over goede projectkennis en denkt goed met ons mee. Dat weten wij inmiddels uit ervaring. Wij ervaren dat Zetacom zich goed inleeft in de klantbeleving en heel goed begrijpt dat 24/7 beschikbaarheid van ICT noodzakelijk is voor onze zorgprocessen”, aldus Marcel Bunnik, Teamleider ICT van het RKZ.

Na de zomer profiteren alle gebruikers van de voordelen die het nieuwe vaste netwerk biedt. Voor gebruikers die veel met grote (video)bestanden en grote hoeveelheden data werken – zoals de afdeling Radiologie – is het netwerk voorbereid op het verwerken van deze gegevensstoom. Zij ervaren straks meer stabiliteit. Zo faciliteert de ICT het zorgproces nog beter en is het ziekenhuis klaar voor de toekomst.