6 mei 2015

Slechts een op de tien Nederlanders heeft Whatsapp niet op de smartphone. Daarmee is WhatsApp de populairste app in Nederland. In de nieuwste versie (mei 2015) zit een belknop. Daarmee belt u onderling gratis. Ik heb nu ruim 5 uur met WhatsApp gebeld. Buiten, via WiFi en in de auto. Dit vind ik ervan.

< Terug naar overzicht

Hoe werkt het?

Dat is simpel. Voor de iPhone werkt het als volgt: open in WhatsApp een contact. Naast het nummer ziet u een chaticoontje en een belicoontje. Tikken op het belicoontje en WhatsApp maakt verbinding. Eigenlijk hetzelfde als gewoon bellen uit uw adresboek dus. Vanuit een chat ziet u in iOS rechtsboven naast de foto het belicoontje staan. Op Android-toestellen werkt het bellen net zo eenvoudig. U opent de applicatie en ziet het vertrouwde overzicht met chats en contacten. Daar is het tabblad oproepen aan toegevoegd. Na het selecteren van een contact opent zich het chatvenster. In de menubalk is het belicoontje aanwezig, zodat u uw contact direct kunt bellen. Ook kunt u direct bellen via het oproepenoverzicht, waarin het overzicht met de laatste oproepen getoond wordt. Via het belicoontje in de menubalk kunt u bovendien uw contacten opzoeken om zo direct te kunnen bellen.

Hoe is de kwaliteit?

Dat wisselt. In de auto had ik Vodafone 4G (oa. snelweg A12 Utrecht \u201c Ede en provinciale weg Wageningen \u201c Arnhem). Toen was de kwaliteit gelijk of beter dan tijdens een gewoon telefoongesprek. Op kantoor heb ik WiFi en was de kwaliteit goed, maar in een uithoek van een pand begon WhatsApp te stotteren. En dat is gewoon irritant. Ik liep buiten en mijn gesprek haperde of wisselde continu tussen goede en matige (doffe) kwaliteit. Kennelijk had ik niet overal 4G en schakelde hij terug. Wat fijn was: tijdens die 5 uur bellen is mijn gesprek niet eenmaal weggevallen.

Voor mij is de kwaliteit goed genoeg, zolang ik een goede dataverbinding heb. En daar zit de crux: had ik die niet, dan stotterde het gesprek te veel om fatsoenlijk te bellen. Ik bel vaak op een plek met WiFi. Vanuit de auto denk ik dat ik toch via het adresboek blijf bellen. Vanwege het datagebruik, vanwege de wisselende 4G-kwaliteit. En omdat ik in mijn auto handsfree door het telefoonboek kan scrollen. Dat kan met WhatsApp niet en dat is dus niet veilig.

Hoeveel data gebruikt bellen via WhatsApp?

1 minuut via WiFi of 4G: ca. 0.4MB.

Wat kost het en waar moet ik op letten?

Bellen via WhatsApp is gratis. Dus ook als u naar of vanuit het buitenland belt! Vergelijk het met Skype. U krijgt dus geen rekening voor de belminuten van uw provider of via uw iTunes- of Android-account van WhatsApp.

Let op!

U betaalt wel voor uw datagebruik. WhatsApp-bellen gaat niet vanuit een belbundel of een ’onbeperkt bellen’-abonnement. Heeft uw telefoon WiFi dan gebruikt de app standaard uw WiFi-verbinding. Bent u onderweg dan pakt hij mobiele data. Zakelijke telecombeheerders kunnen WhatsApp-bellen niet blokkeren bij de provider. Heeft iemand mobiel internet, dan kan hij nu dus bellen via WhatsApp. Via mobile device management-apps kunt u WhatsApp wel blokkeren.”,

Wat vind ik ervan: is bellen via WhatsApp hot or not?

Voor bellen vanaf huis, kantoor, een WiFi-hotspot of vanaf de hotelkamer (buitenland!) is dit ideaal. Voor de onderweg-veelbeller vind ik het nog niet geschikt. En daar is de mobiele telefoon oorspronkelijk voor bedoeld. Ook functies als in de wacht zetten of een conference-call (groepsgesprek) opzetten gebruik ik zakelijk vaak. Dat kan WhatsApp (nog) niet. Wel zit er netjes een log met ontvangen en gemiste oproepen in WhatsApp. Maar een vervanger voor ‘ gewoon’ bellen vanuit uw adresboek is het nog zeker niet. Als ik mijn simkaart uit mijn telefoon haal en alleen via WiFi werk denk ik dat ik ook bellend vrij aardig uit de voeten kan. En dat moet de telecomproviders zorgen baren. WhatsApp zal de audiokwaliteit ongetwijfeld verbeteren en meer functies toevoegen.