Blog

Treant Zorggroep kiest voor netwerkinfrastructuur van Zetacom en Aruba, a Hewlett Packard Enterprise company

15 oktober 2020
HOOGEVEEN/ZOETERMEER – Drie ziekenhuizen van Treant Zorggroep in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal zetten dit jaar een grote stap vooruit met de vernieuwing van hun complete ICT-netwerk. Terwijl de zorg 24/7 doorgaat, realiseert system integrator Zetacom samen met partner HPE Aruba één nieuwe netwerkinfrastructuur (vast en draadloos) voor de ziekenhuizen die nu allemaal nog een eigen netwerk hebben van verschillende fabrikanten, waaronder Hewlett Packard en Cisco.

Aanleiding en selectie

Treant Zorggroep (6000 medewerkers) heeft drie ziekenhuislocaties en 17 centra voor wonen en zorg. Omdat de netwerken van de ziekenhuizen aan vervanging toe waren, begon de eigen ICT-afdeling in 2019 een marktverkenning voor de vernieuwingsoperatie tot één centraal vast (LAN) en draadloos netwerk (WLAN). Met het eigen Programma van Eisen viel de keuze uiteindelijk op de combinatie van Zetacom en HPE Aruba. “De geboden prijs-kwaliteitverhouding was het best”, zegt Richard Funke (hoofd ICT-infrastructuur) van Treant Zorggroep. “Bovendien heeft de de HPE Aruba technologie zich bij ons al bewezen bij een ziekenhuislocatie in Scheemda, waarvoor wijzelf ook de ICT-dienstverlening verzorgen. Vooral de kwaliteiten van HPE Aruba op het gebied van veiligheid (ClearPass) waren daarin doorslaggevend.”

Ook telefonie en telemetrie

Voor goede implementatie in de zorgomgeving kwam Zetacom als system integrator (dus samen met partner HPE Aruba) als sterkste uit de selectie. “Bij hen is vooral de expertise als zorgspecialist en hun kennis van telefonie en telemetrie doorslaggevend. De integratie van het netwerk met onze telefonie, telemetrie en de zorgsystemen is voor ons heel belangrijk”, aldus ICT-projectleider Wim Schoemaker van Treant Zorggroep.
Telemetrie is het op afstand meten van bepaalde (zorg)parameters zoals hartritme of temperatuur om die gegevens via (draadloze) telecommunicatie te versturen naar andere locaties of systemen.

Voordelen voor gebruikers

De implementatie begon in februari met de aanleg van het netwerk bij het ziekenhuis in Emmen. Hier is een Proof of Concept (PoC) gerealiseerd voor de verdere uitrol van het netwerk per ziekenhuis. Alle zorg- en ICT-systemen blijven tijdens de uitvoering gewoon functioneren.

De vernieuwing van het netwerk betekent voor gebruikers (medewerkers, cliënten en bezoekers) dat zij bij hun gebruik van het netwerk meer stabiliteit, betere dekking (WiFi) en hogere snelheden (bijvoorbeeld bij grote röntgenbestanden) ervaren. Bovendien wordt telemetrie voortaan overal mogelijk. Dat kon tot nu toe slechts op enkele locaties in het ziekenhuis. Medewerkers ervaren straks ook dat zij op verschillende ziekenhuislocaties gewoon op één centraal netwerk blijven werken.

Ook de security van het netwerk wordt fors verhoogd. Funke: “Dat is voor gebruikers minder zichtbaar, maar dat is tegenwoordig zeker niet minder belangrijk.” De totale vernieuwingsoperatie moet begin 2021 zijn afgerond.

Veel vertrouwen

Zetacom en HPE Aruba zijn blij met de opdracht en het vertrouwen dat uit de gunning spreekt. “Dat vertrouwen was al merkbaar tijdens het keuzetraject, waarbij we al direct met Treant Zorggroep konden spreken over het ontwerp en dimensionering van het netwerk”, zegt Frank Snellaars (sales specialist healthcare) van HPE Aruba. Volgens Hans Elings (sales manager zorg) van Zetacom kon de werkelijke behoefte van de ziekenhuizen daardoor direct worden aangescherpt. “Vanuit openheid en vertrouwen groeide meteen het onderlinge partnership, waarmee we samen de beste keuzes kunnen maken. Hiermee werd al tijdens de afronding van de gunning begonnen met het maken van afspraken over de implementatie”, aldus Elings.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Zetacom, via ons contactformulier of bel 088 938 2200