Blog

Wi-Fi in de zorg? Check, check, dubbelcheck…

Zoetermeer, 10 mei 2023

Blog: Wi-Fi in de zorg? Check, check, dubbelcheck…

De ziekenhuis- en ouderenzorg in Nederland komt vele tienduizenden medewerkers tekort[1]. Daarnaast is er, door de vergrijzing, ook sprake van een toenemende zorgvraag. Met medische zorgtechnologie kan dit tekort grotendeels worden opgevangen. In een serie blogs behandelen we de diverse technologieën en oplossingen die beschikbaar zijn om efficiënter en betere zorg te leveren. We beginnen met het belang van een goed Wi-Fi-netwerk.

[1] In 2031 zullen er 98.000 werknemers te weinig zijn voor de ziekenhuis- en ouderenzorg in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van Gupta Strategists in opdracht van Aruba Networks. Het onderzoeksrapport ‘Uitweg uit de schaarste’ is gepubliceerd in mei 2022.

ICT in de zorg is een vak apart. Het gaat immers om de gezondheid en het welzijn van patiënten en cliënten met wisselende zorgbehoeften. In de zorg moeten de digitale voorzieningen 24/7 beschikbaar en goed beveiligd zijn. Applicaties en data moeten privacy-proof zijn. Maar alles moet ook gemakkelijk in gebruik zijn, flexibel en betaalbaar bovendien. Ga er maar aan staan!

Mobile First: één toestel voor alles

Tegenwoordig is Mobile First het leidend beginsel in de ICT-strategie van de zorginstelling. Alle communicatie, administratie, planning en informatie op één mobiel toestel dat via Wi-Fi contact heeft met de centrale zorgapplicaties en met de collega’s. Eén smartphone of tablet komt in de plaats van een hele batterij aan pagers, telefoontoestellen (vast, draadloos, mobiel), laptops, tablets… Kortom alles wat zorgpersoneel rondsjouwt tijdens hun werk.

Sleutel tot effectiviteit
Het is nog best een uitdaging om Mobile First voor elkaar te krijgen. Het toestel heeft altijd verbinding nodig, dus de Wi-Fi moet in alle hoeken en gaten van de zorginstelling goed zijn. Beveiliging van het toestel met alle data en applicaties erop is cruciaal. Want het mag niet zo zijn dat bij verlies of diefstal de ‘eerlijke vinder’ bij patiëntgegevens kan. Ook een geolied samenspel tussen applicaties, data en toestel is belangrijk, omdat het toestel met alles erop en eraan de sleutel is voor de effectiviteit van de zorgverlener. Als het niet werkt, kan hij of zij niet werken. Zo simpel is het. Bij Zetacom hebben we de beste ervaringen met netwerkapparatuur van Aruba Networks.

Wi-Fi teststraat
Alles begint natuurlijk met de verbinding. Als de Wi-Fi in de zorginstelling niet goed is, wordt digitaal werken onmogelijk. Bijvoorbeeld als er onvoldoende access points zijn of als de bandbreedte onvoldoende is. Daarom bootsen wij bij Zetacom in ons Zorglab de situatie van jouw zorginstelling nauwkeurig na: de toestellen worden opgebouwd met de apps die jullie (gaan) gebruiken, de apps worden zo ingesteld dat specifieke meldingen prioriteit krijgen. In de Wi-Fi-teststraat simuleren en testen wij tal van gebruikssituaties. Wij testen de diverse toestellen op verschillende platformen voor Mobile Device Management (MDM), zodat het juiste profiel veilig en beheerd uitgerold kan worden. Ook testen wij in de Wi-Fi- teststraat hoe de smartphones reageren bij het schakelen tussen de diverse access points bij (voice over) Wi-Fi.

Blije medewerkers
Dit alles doen we om er absoluut zeker van te zijn dat het werkt zoals het moet, voordat de toestellen worden uitgerold. En om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers blij zijn met de nieuwe manier van werken omdat ze nu meer tijd hebben om zorg te verlenen zonder dat hun werkdruk toeneemt. Ze hoeven zich nog maar op één apparaat te richten en kunnen daarmee bij al hun informatie. Dat is fijn werken!

Wil jij weten hoe wij dit doen? Onze experts op het gebied van Networking & Security vertellen je er graag meer over. Laat je gegevens hier achter en dan bellen wij je snel terug.