2 augustus 2018

Zakelijke mobiele telefoons worden op de werkvloer vaak niet optimaal benut en het beheer kost onnodig veel tijd en geld. Dat is zonde en niet nodig. De oplossing is simpel: gebruik een MDM-oplossing (Mobile Device Management) met een enrollment program van Apple of Samsung en een zakelijk account voor alle zakelijke toestellen. Daarnaast kunnen ook gewoon privé accounts van bijvoorbeeld Apple (iOS) of Android benut worden als apparaten ook voor privégebruik zijn. 

< Terug naar overzicht

Veel problemen door privé ID’s op zakelijke toestellen

De privé accounts op zakelijke toestellen zorgen voor veel problemen op het gebied van beheer, veiligheid en privacy. Om apps op een iPhone of Android toestel te installeren, heb je een Apple ID of Google Account nodig. Vaak wordt daarvoor een ‘persoonlijke’ account aangemaakt door de IT-afdeling. Maar als dat wachtwoord kwijtraakt of een medewerker vertrekt zonder dit achter te laten, krijg je het account er niet meer af. Een iPhone is dan echt onbruikbaar en kan letterlijk de prullenbak in. Bij Samsung kan de FRP-lock (Factory Reset Protection) er nog wel af, maar daar zijn kosten aan verbonden. Ook gaat hierdoor kostbare tijd verloren.

En dit zijn geen uitzonderingen. In de praktijk gebeurt dit heel vaak bij zakelijke mobiele toestellen en tablets. Van een bestelling van 400 iPads uit 2016 kregen wij recent 30 iPads terug omdat er een privé account op stond en het wachtwoord niet meer te achterhalen was. Die apparaten kun je dan echt niet meer gebruiken, hooguit als broodplank.

Apple en Samsung bieden uitkomst

Het gebruik van een zakelijke account voor mobiele toestellen biedt uitkomst. Wat is hiervoor nodig? In alle gevallen een MDM-omgeving. Die is vaak toch al verplicht voor beheer van zakelijke devices sinds de Europese privacywetgeving (AVG/GDPR). Wat verder nodig is, is afhankelijk van het soort toestel. Hierbij zijn een aantal technische stappen nodig. Uiteraard kan Zetacom de uitrol en configuratie van mobiele toestellen volledig verzorgen voor klanten, maar als u hierover meer wilt weten, zijn dit op hoofdlijnen de vereiste stappen:

  • Voor toestellen van Apple (zoals de iPhone en iPad) geldt dat ze DEP-gecertificeerd moeten zijn (dat zijn ze standaard van een gecertificeerde authorised reseller zoals Zetacom). Ze zijn dan geschikt voor het Device Enrollment Program (DEP). Meerdere apparaten in één keer configureren kan met het Volume Purchase Program (VPP) van Apple. Hiermee kunnen eenvoudig licenties voor grote aantallen applicaties worden aangeschaft. In de zakelijke omgeving heeft de organisatie dan in één keer het hele distributieproces in de hand, van begin tot eind. En de organisatie blijft eigenaar van de applicaties. Als betaalde apps niet meer nodig zijn voor een apparaat of gebruiker, kunnen die worden ingetrokken of toegewezen aan andere apparaten of gebruikers.
  • Voor Android-toestellen van Samsung geldt dat het Nederlandse toestellen moeten zijn (bij Zetacom als Samsung Gold Partner is dat altijd zo). Daarnaast is het KNOX Mobile Enrollment (KME) programma nodig voor het installeren en automatische implementeren van de MDM oplossing. De configuratie wordt daarbij automatisch naar nieuwe toestellen gepusht. Met Android Enterprise creëren we een zakelijk omgeving in de MDM-oplossing om applicaties en bijvoorbeeld e-mail te kunnen installeren en configureren.

Benut meer mogelijkheden van mobiele toestellen

Bij Zetacom verzorgen wij voor klanten niet alleen de uitrol en configuratie van mobiele toestellen met zakelijke accounts. Wij zorgen ook dat organisaties de mogelijkheden van de mobiele apparaten optimaal benutten. In de toestellen van Apple en Samsung zijn standaard al heel veel oplossingen voorbereid. Die kunnen met MDM geactiveerd worden. In de praktijk zien wij vaak dat daardoor veel meer mogelijkheden uit de apparaten benut worden. Zonder MDM en zakelijke accounts gaat onnodig veel tijd zitten in configuratie en beheer of worden mogelijkheden van toestellen in de werkomgeving niet benut. Dan is het net alsof je een mooie, dure auto koopt, maar er niet in rijdt. Dat is natuurlijk zonde.

Bekijk mogelijkheden mobiele devices in totale IT-omgeving

De mogelijkheden goed benutten, vereist meer dan alleen focus op de mobiele apparaten. De mobility consultants van Zetacom kijken daarom naar het benutten van de mogelijkheden, in samenhang met de totale IT-omgeving. En wat dan de beste en meest passende oplossing is voor een organisatie. In veel organisaties zijn de mobiele apparaten maar een klein stukje van de totale IT-omgeving. Daardoor blijven mogelijkheden die er zijn nogal eens onbenut. Terwijl wij in de praktijk juist zien dat steeds meer organisaties smartphones en tablets inzetten als belangrijkste communicatiemiddel. En dat de mobiele toestellen niet meer uitsluitend gebruikt worden voor de e-mail en agendafunctie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van MDM of zakelijke accounts in uw organisatie? Als Samsung Gold Partner en één van de eerste twee Nederlandse Apple Authorised Resellers kan Zetacom u uiteraard optimaal adviseren over het gebruik van hun apparaten en tools.

Heeft u vragen over de mobiele bereikbaarhe3id van uw collega’s, neem dan contact op met Zetacom via 088 938 2200 of gebruik het contactformulier.