Wifinetwerk

Op een moderne sportvereniging is een goed wifinetwerk onontbeerlijk. Trainers en coaches gebruiken hun laptop voor voorbereidingen en analyse, maar ook kassa-, bestel- en betaalsystemen hebben een netwerk nodig. Maar hoe investeer je het verenigingsgeld verstandig? Hoe vang je de piekbelasting in de drukke weekends op? Hoe borg je de goede technische werking in een organisatie van vrijwilligers?

Ook bij de Leiderdorpse hockeyclub Alecto kan men niet meer zonder wifi. Zetacom is één van de hoofdsponsors van deze vereniging en verzorgt daarnaast de telefonie en netwerkfaciliteiten van de vereniging.

< Terug naar overzicht

Niet investeren

Alecto maakt gebruik van een hosted oplossing: behalve de zenders die zorgen voor een goed bereik op locatie, bevindt alle apparatuur zich in een datacenter. De vereniging heeft geen investering in hardware hoeven doen, maar betaalt een gebruiksvergoeding per maand. Men beschikt over een professioneel draadloos netwerk dat volgens hoge beveiligingseisen is ingericht en automatisch van updates wordt voorzien. Als er een verstoring is, wordt deze automatisch gedetecteerd in het Network Operating Center (NOC) van Zetacom. Mutaties worden op afstand doorgevoerd. De vereniging bespaart zich op deze manier de kosten en de zorgen van onderhoud en beheer.

Capaciteit

Doordeweeks wordt op Alecto slechts door een klein aantal personen van de internetvoorzieningen gebruik gemaakt. In het weekend daarentegen is de club druk met veel bezoekers. Zowel bij dal- als piekbelasting is beschikbaarheid belangrijk. Daarom is een krachtig netwerk ingericht dat altijd voldoende capaciteit levert. Er is bovendien rekening gehouden met de specifieke situatie en behoeften van de club. Zo krijgen belangrijke toepassingen als betaalsystemen voorrang op het gasten wifi en tevens heeft het gasten wifi uit beveiligingsoogpunt geen toegang tot het interne draadloze netwerk voor computers en betaalsystemen. Voor de benodigde capaciteit in het clubhuis was de installatie van 2 hoge capaciteit zenders meer dan voldoende.

Monitoring

Bij de meeste sportverenigingen zijn geen beheerders en ICT’ers in vaste dienst. Dat betekent dat wanneer er iets niet werkt, men daar altijd te laat achter komt. Bijvoorbeeld als er op zaterdagochtend opeens niet gepind kan worden. Om die reden wordt het netwerk door Zetacom 24×7 gemonitord. Zodra een component niet naar behoren functioneert, wordt dit proactief opgelost. In de meeste gevallen kan direct op afstand worden ingegrepen, nog vóórdat bij Alecto iemand hinder ondervindt. Zowel de zenders als het netwerk en de ADSL-verbinding worden in de gaten gehouden.