In Zetacom vonden zij een ICT-partner met expertise in netwerken, telefonie, veilig digitaal werken, zorginnovaties en slimme technologieën die de zorg ontlasten, waardoor zorgmedewerkers betere en efficiëntere zorg kunnen verlenen.
Actuele thema's
Actuele thema's
Het Oogziekenhuis Rotterdam levert hoogspecialistische oogheelkundige zorg aan patiënten uit het hele land. Daarnaast werkt het ziekenhuis samen met ziekenhuizen, patiëntenverenigingen, verzekeraars en andere partners in het Oogzorgnetwerk en het verricht veel wetenschappelijk onderzoek. “De patiënt staat in dit ziekenhuis absoluut op nummer 1 en daarbij kijken we verder dan alleen naar de aandoening. We hebben ook veel oog voor de beleving, en dan vooral om iemands angst om blind te worden”, zegt René Zimmerman. Hij is als Manager Financiën, I&A, P&O en Facilitaire Dienst verantwoordelijk voor alle aspecten behalve de zorg. Al is dat laatste ook weer niet helemaal waar. “Want natuurlijk dragen zaken als een goede telefonische bereikbaarheid en duidelijke bewegwijzering in het gebouw ook bij aan goede zorg.”
Deur open naar de toekomst
Vanuit dat vertrekpunt schreef hij met hulp van Strict Consultancy een aanbesteding voor een nieuwe telefonie-omgeving. Deze moest in eerste instantie vrijwel een-op-een de bestaande telefonie-omgeving vervangen, maar tegelijkertijd moest de oplossing de deur openhouden naar de toekomst.
Op de aanbesteding schreven vier system integrators in. Zetacom sprong er met kop en schouders bovenuit, herinnert Zimmerman zich. “Zij hadden verreweg de beste propositie en dat ook nog eens tegen een hele goede prijs. Bovendien hebben zij veel referenties in de zorg. Ze kennen onze markt, ze weten waarin een ziekenhuis zich onderscheidt van andere organisaties. Dat zag je ook terug in de Mitel-oplossing die zij voorstelden.”
De implementatie is een samenwerking geweest tussen het Oogziekenhuis, Strict Consultancy en Zetacom. Strict Consultancy bracht de processen in kaart en vertaalde dat naar de inrichting van de omgeving; Zetacom was verantwoordelijk voor de technische realisatie. Tijdens het project is de scope een beetje opgerekt. “We hebben wat meer nadruk gelegd op de mobiele bereikbaarheid van medewerkers en de integratie van het piepersysteem, daarom is het project uitgebreid met draadloze handhelds van Mitel gebaseerd op Voice over WiFi (VoWifi) technologie. Dat kostte wat meer tijd, maar daardoor maken we ook een geweldige sprong in de gebruiksvriendelijkheid van de omgeving.”
Wilt u meer informatie over het Zetacom Zorgconcept? Bel 088 938 2222 of neem gerust contact met ons op.
Actuele thema's
Vanuit de ambitie om te groeien, alsmede de wens om kosten te besparen stapte DUO Market Research (in 2016) over op de cloud telefonieoplossing van NFON. Toen het marktonderzoeksbureau kort daarop plannen maakte om te verhuizen naar een toekomstgericht nieuw pand wilden zij ook hun bereikbaarheid en connectiviteit verder optimaliseren. Nicole Poppelaars, Office Manager bij DUO Market Research: “In het oude pand voldeed de oorspronkelijke infrastructuur helaas niet aan de vereisten om optimaal van de NFON cloud telefonieoplossing te kunnen profiteren. Het was een ratjetoe aan kabels en ontoereikende switches. De bereikbaarheid kon verbeterd en ook de ouderwetse, rommelige en luidruchtige patchkast was een doorn in het oog voor de medewerkers.” De verhuizing creëerde extra momentum om dit aan te pakken.
Voor de verhuizing vroeg DUO Market Research meerdere offertes op, waaronder ook bij Zetacom. Het viel het onderzoeksbureau op dat veel voorstellen veel te ingewikkeld of veel te uitgebreid waren. Zo niet bij Zetacom. Poppelaars: “Zetacom voegt als ICT-partner waarde toe door ons te koppelen aan een goede technische salesconsultant die onze wensen weet te vertalen naar de benodigde technische oplossingen, binnen het vastgestelde kader. Hoewel de mogelijkheden oneindig zijn, is een budget dat niet en dan moet je er op kunnen vertrouwen dat jouw ICT-partner tot de beste oplossing komt. En dat doen wij bij Zetacom. De keuze was daarom uiteindelijk snel gemaakt.”
“Hoewel de mogelijkheden oneindig zijn, is een budget dat niet en dan moet je er op kunnen vertrouwen dat jouw ICT-partner tot de beste oplossing komt. En dat doen wij bij Zetacom.”
Op de nieuwe locatie heeft Zetacom de infrastructuur van A tot Z aangepakt, van de patchkast tot en met de werkplekken. Ook werd de inrichting van het NFON communicatieplatform getoetst om DUO Market Research alle mogelijkheden te bieden om optimaal onderzoek te doen in de nieuwe situatie. Poppelaars: “het was een groot pluspunt dat we tijdens de verhuizing de werkzaamheden konden voortzetten omdat we de configuraties van de telefonie naadloos konden overzetten.” De medewerkers konden hun vaste telefoons simpelweg oppakken en weer inpluggen op de nieuwe werkplek en de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten is geen moment in het gedrang geweest. Bovendien is het kantoor nu netjes ingericht met een stille, mooie patchkast en kabels die goed zijn weggewerkt. “De nieuwe ICT-oplossingen in ons mooie nieuwe pand helpen ons om zelf ook toekomstgericht te ondernemen. Wij zijn klaar voor de toekomst,” sluit Poppelaars af.
Dick Dompeling, algemeen directeur bij Zetacom: “Bereikbaarheid, zowel telefonisch als online, is voor een marktonderzoeksbureau essentieel. Onderbrekingen hebben direct impact op de kwaliteit van de dienstverlening. Dankzij DUO Market Research kunnen bedrijven adequaat inspelen op relevante ontwikkelingen. Wij zijn er trots op dat wij daar aan kunnen bijdragen.”
Wilt u meer weten over Cloud-telefonie? Bel 088 938 2222 of neem gerust contact met ons op.
Actuele thema's
Het beheer van de telefonie van St. Michaël College valt onder de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling, onder leiding van hoofd ICT en docent wis- en informatiekunde Kees Vleeming en hoofd systeembeheer Elyes Khechana. Vleeming legt uit: “Zowel onze bestaande telefooncentrale, qua garantie en beschikbaarheid van onderdelen, als de beheerder daarvan naderden de pensioenleeftijd. Om te voorkomen dat de telefonische bereikbaarheid van de school in het geding zou komen, oriënteerden we ons op vervanging.” In overleg met receptie en administratie, de meest intensieve gebruikers van de telefonie, werd een lijstje met vereisten voor de nieuwe telefonie-oplossing opgesteld. Khechana: “Qua functies wilden we in elk geval behouden wat we hadden. Bereikbaarheid moest gegarandeerd zijn, niet alleen die van onze receptie en administratie tijdens examen-uitslagen bijvoorbeeld, maar ook de interne telefonie naar de 48 klaslokalen. Deze werd gebruikt om o.a. absentie door te geven aan de docent in het klaslokaal en liep via een aparte interne centrale.”
Na de oriëntatie op wat er tegenwoordig in de markt beschikbaar was, werd de vraag bij vier partijen uitgezet. Vleeming: “Waar 12 jaar geleden nog werd gekozen voor een telefooncentrale op locatie, is dat gezien het kostenplaatje voor een organisatie als de onze tegenwoordig echt geen optie meer.” Vanuit de initiële offertes werden twee partijen uitgenodigd om hun oplossing verder toe te lichten. Een daarvan was Zetacom met NFON-cloudtelefonie. “Zetacom luisterde goed naar wat we nodig hadden en maakte de persoonlijke benadering waar met een aanbod waarin NFON ons alle functies bood die we nodig hadden, inclusief een elegante oplossing voor de bereikbaarheid van de leslokalen,” licht Khechana toe. De combinatie van expertise met flexibiliteit gaf de doorslag. Vleeming: De functionaliteit is modulair per maand aanpasbaar en je zit niet aan een contract vast. Een heel verschil met de andere partij die qua aanbod zelf gebonden was aan standaardformulieren en waarbij wij gebonden zouden zijn aan een minimale contractduur van drie tot vijf jaar. De keuze voor Zetacom en NFON was geen hogere wiskunde.”
Wat betreft de implementatie ging het St Michaël College wederom niet over een nacht ijs. Vleeming: “Het porteren van nummers kost natuurlijk tijd, maar we vonden het ook belangrijk om de toestellen uitvoerig te testen. Dan weet je zeker dat je op het moment dat je overgaat, compatibiliteits- en andere frustrerende verrassingen hebt uitgesloten. Ook in deze fase kregen we volledige ondersteuning vanuit Zetacom.” In hetzelfde proces werd ook de nodige aandacht besteed aan de netwerk-infrastructuur. Enerzijds moet er altijd voldoende capaciteit zijn voor streaming video en tegelijkertijd is het essentieel om een deel van de internetlijn te reserveren voor telefonie. “Het volume aan streaming video is in onderwijsinstellingen als de onze veel hoger dan in andere organisaties. Video is een onderdeel geworden van het lesgeven en je moet voorkomen dat als er in drie klassen tegelijkertijd een video wordt gestart, je meteen telefonisch niet meer bereikbaar bent.” licht Khechana toe.
In maart 2016 ging het St. Michaël College live met NFON cloudtelefonie en is sindsdien een tevreden gebruiker. Vleeming: “Het was voor de meeste mensen wel even wennen aan het nieuwe soort toestel. Er is meer informatie beschikbaar dan voorheen, zoals bijvoorbeeld gemiste oproepen en iedereen kan zijn meest gebelde personen onder voorkeuzeknoppen zetten.” Khechana vult aan:“Om ervoor te zorgen dat iedereen optimaal gebruik maakt van dit soort mogelijkheden hebben we onze eigen handleiding gemaakt. En we zien dat het werkt. Mensen lopen niet meer naar de klaslokalen omdat ze een nummer niet kunnen vinden, de communicatie verloopt veel efficiënter.”
Het St. Michaël College kijkt met een goed gevoel terug op de overstap. Vleeming sluit af: “We hebben de telefonische bereikbaarheid gekregen die we wensten en ook met de kennis van nu zouden we niets veranderen aan de stappen die we hebben genomen. De service van Zetacom tijdens het hele proces was uitstekend en dat hebben we als bijzonder waardevol ervaren. Andere scholen met een telefooncentrale die tegen het einde van zijn levensspanne loopt geef ik wel de tip om op tijd te beginnen. Want met je bereikbaarheid wil je geen risico nemen.”
Dick Dompeling, directeur van NFON-distributeur Zetacom: “Bij modern onderwijs hoort moderne bereikbaarheid en het St. Michaël College is een schoolvoorbeeld van hoe cloudtelefonie onderwijs, docenten, leerlingen en hun ouders vandaag al eenvoudig, flexibel en volledig betrouwbaar ondersteunt. We zijn er bijzonder trots op dat we dit voor en met het St. Michaël College hebben mogen realiseren.”
Deze referentie is ook gepubliceerd op Computable.nl.
Wilt u meer informatie over Cloud-telefonie? Bel 088 938 2222 of neem gerust contact met ons op.
Actuele thema's
In hun zoektocht naar een leverancier die zowel netwerk als telefonie kon realiseren, kwam het Drentse Wilhelmina Ziekenhuis Assen na een marktverkenning terecht bij IT-specialist Zetacom. Hierbij werd de installed base en opgebouwde kennis van Cisco ingeruild voor een nieuw product, een nieuwe fabrikant én een nieuwe leverancier. Zetacom maakte het voor het WZA gemakkelijker om over te schakelen op een nieuw netwerk én een antwoord te bieden op de huidige IT-uitdagingen.
Laptops, smartphones, tablets en Internet of Things (IoT)-apparaten stromen de werkplek binnen. Hoe meer apparaten er gebruikt worden in het netwerk, hoe hoger de kwetsbaarheid. Ook de werkdruk voor IT-medewerkers neemt dan sneller toe. Het gebruik van IoT-apparaten op bekabelde en draadloze netwerken verschuift tenslotte de focus van IT. Veel organisaties beveiligen hun draadloze netwerken en apparaten. Vaak vergeet men daarbij ook aan de bekabelde poorten in vergaderruimtes, IP-telefoons en in printerruimtes de nodige aandacht te schenken.
“Dankzij Zetacom kennen we alle apparaten die in ons netwerk zitten en weten we 100% zeker dat hier niets schadelijks tussen zit” – Hiljo Lodewijk, Technisch projectleider en teamleider Automatisering bij WZA
Bekabelde apparaten – zoals sensoren, beveiligingscamera’s en medische apparatuur – dwingen IT na te denken over het beveiligen van de vele bekabelde poorten. Deze poorten staan mogelijk wijd open voor beveiligingsbedreigingen. Dergelijke apparaten hebben geen beveiligingskenmerken, of vereisen toegang via externe administratieve bronnen, apps of serviceproviders. Daarom brengt bekabelde toegang dus heel wat risico’s met zich mee. Ook het WZA had de juiste set tools nodig om snel de onderliggende infrastructuur te programmeren en de netwerktoegang te controleren voor elk IoT en mobiel apparaat. Bekend én onbekend.
“Als je in het ziekenhuis langskwam en je stak een stekker in het netwerk, dan had je bij wijze van spreken toegang tot alles”, aldus Hiljo Lodewijk, Technisch projectleider en teamleider Automatisering bij WZA. “Iedereen kon tot voor kort zomaar iets in het netwerk hangen. Dat is dankzij onze samenwerking met Zetacom en de implementatie van het NAC gelukkig verleden tijd. Als er nu een apparaat aangesloten wordt, moet er eerst toegang gegeven worden en zijn we onmiddellijk op de hoogte. Bovendien zijn we zo ook altijd in control van ons netwerk én conform de NEN7510 normen: dé standaard voor informatiebeveiliging in de Nederlandse zorgsector. Zomaar iets kwaadaardigs in het netwerk hangen en meeluisteren of gegevens stelen is dus voorgoed verleden tijd in het WZA .”
“Overschakelen op een nieuw netwerk en het NAC implementeren, vergt een degelijke voorbereiding en begeleiding. Daarom hebben we samen met Zetacom in een aantal sessies de architectuur en het ontwerp vastgelegd. Zetacom houdt hierbij een standaardprocedure aan, waarin zowel het low- als het high level design wordt ingevuld. In het low level design wordt vooral aandacht besteed aan hoe het netwerk er uiteindelijk uit zal zien: hoe groot moet het zijn? Hoe moet het er uitzien en wil je hierin een firewall en eventueel NAC implementeren?”
“Zetacom maakte het voor ons gemakkelijker om over te schakelen op een nieuw netwerk én een antwoord te bieden op de huidige IT-bedreigingen”- Hiljo Lodewijk, Technisch projectleider en teamleider Automatisering bij WZA
“In het high level design wordt er dan dieper en gedetailleerder ingegaan op bepaalde zaken: indien er voor een firewall werd gekozen, welke informatie moet hier dan doorgaan en hoe wordt deze gefilterd? Hier wordt bijvoorbeeld ook vastgelegd welke rol bepaalde apparaten wordt toegekend binnen het NAC.” Zetacom verzekert zich op deze manier van alle info die het nodig heeft voor een degelijke netwerkuitrol. Een professionele procedure die voor heel wat gemoedsrust zorgt en waardoor je ook zeker weet dat alles goed komt”, aldus Lodewijk .
Learning on the job is een procedure die bij het WZA heel wat weerklank kreeg bij de uitrol van het NAC in de nieuwe netwerkoplossing. Hiljo Lodewijk: “Door meteen zelf de handen uit de mouwen te steken, hoefden we geen cursussen te volgen. Hier wonnen we meteen heel wat tijd mee. Wanneer je les krijgt, krijg je immers ook veel informatie mee die eigenlijk overbodig is voor het managen van jouw bedrijfsnetwerk. Bovendien zijn veel trainingen ook opgezet voor commerciële organisaties. Ziekenhuizen hebben vaak een heel specifieke omgeving, met medische apparatuur en speciale software. Daardoor is niet alles wat we in een theoretische training zouden krijgen van toepassing op onze bedrijfssituatie.”
“Om dat te verwijden , en omdat we graag onze handen uit de mouwen steken, plaatste Zetacom steeds een van hun engineers bij onze medewerkers. Zo zagen we uit de eerste hand hoe het NAC ingesteld moest worden. Later in het traject draaiden we de rollen om, en bedienden de medewerkers van het WZA zelf de knoppen. Zo leerden ze meteen in de praktijk tegen welke issues ze aan kunnen lopen en hoe ze dit zelf kunnen oplossen,” aldus Lodewijk.
Het werken met het NAC was voor het WZA uiteraard even wennen. Hiljo Lodewijk: “Ieder afzonderlijk apparaat moest in het begin toegang gegeven worden tot het netwerk. Dat was een hele klus, maar ondertussen is dat een standaardprocedure. Zo hebben we op de switches rollen ingericht en kunnen we bijvoorbeeld gemakkelijk de rol van IP-camera aanduiden in het NAC. Zo zijn alle bijbehorende instellingen meteen toegepast. Laptops met 802.1X gaan overigens automatisch in de juiste rol, zonder tussenkomst van een beheerder. Verder zijn we van de 192.168.X.X IP-reeks ook overgestapt naar de 10.x reeks. Hadden we dat niet gedaan, dan hadden onze IP-ranges, door de overvloed aan apparaten met een netwerkaansluiting, nu vol gezeten.”
“Dankzij Zetacom kennen we alle apparaten die in ons netwerk zitten en weten we 100% zeker dat hier niets schadelijks tussen zit op basis van ‘Zero Trust’. Mocht er toch nog een vreemd apparaat aanwezig zijn, dan kunnen we via het NAC snel in actie komen en het device uit het netwerk verwijderen”, besluit Lodewijk .
Wilt u voorgoed een einde maken aan de complexiteit van uw netwerk? Neem contact op met onze experts. Zij helpen u graag verder. Neem vandaag nog contact op met onze netwerkspecialisten: Bel 088 938 2200, of vul het contactformulier in.
Actuele thema's
Het RKZ is met 275 bedden en 1500 medewerkers een gangbare middelgrote zorgorganisatie. Het onderscheidt zich omdat het één van de drie gespecialiseerde brandwondencentra in Nederland is. Net als bij andere ziekenhuizen wordt het ICT-netwerk steeds belangrijker. Mobiliteit, de digitale transformatie en Internet of Things (IoT) zijn belangrijke thema’s. “Technologische ontwikkeling is een integraal onderdeel geworden van de zorgsector”, zegt Marcel Bunnik, afdelingshoofd van de ICT-afdeling van het RKZ. “Medewerkers en patiënten worden hier steeds afhankelijker van. Artsen willen snel resultaten zien en andere ziekenhuizen willen beelden delen. De stroom aan gegevens neemt alleen maar toe.”
Lees hier de volledige klantcase (PDF).
Heeft u vragen over deze klantcase of de ICT-behoeften van uw organisatie? Of wilt u vrijblijvend één van onze specialisten spreken? Bel 088 938 2222 of neem contact op.
Actuele thema's
De Rijksakademie (met een k!) is in alle opzichten geen ‘standaard’ onderwijsinstelling. “Wij zijn echt totaal anders dan bijvoorbeeld de Universiteit van Amsterdam, met onze eigen specifieke kenmerken en behoeften”, schetst De Rooij. De academie biedt 50 kunstenaars uit binnen- en buitenland de kans om in twee jaar tijd hun werk verder te ontwikkelen en verdiepen. Meestal na een relevante vooropleiding en enkele jaren werkervaring als beeldend kunstenaar. Jaarlijks worden hiervoor toptalenten geselecteerd uit Nederland (ongeveer de helft) en de rest van de wereld. De animo is groot. Jaarlijks buigt de selectiecommissie zich over zo’n 1.700 aanmeldingen. Begrijpelijk, want voor veel oud-studenten heeft een verblijf aan de Rijksakademie geleid tot hun internationale doorbraak.
Voor de kunstenaars zijn in het uitgestrekte pand van 1.200 vierkante meter talloze voorzieningen beschikbaar. Vijftig ateliers voor onderzoek, experiment, productie en presentatie van hun werk en speciale werkplaatsen voor het werken met bijvoorbeeld metaal, grafiek of keramiek. Voor de (buitenlandse) kunstenaars zijn verspreid over de stad ook 39 woningen beschikbaar, waar zij als artist in residence verblijven.
De ‘kleine organisatie met een groot pand’ heeft een staf van 25 vaste medewerkers en daaromheen een netwerk van docenten en adviseurs (vaak zzp’ers) voor de studenten. De Rijksakademie is sinds 1992 gevestigd in een voormalige cavaleriekazerne op steenworpafstand van Dierentuin Artis. Toen het instituut in 2014 zelf eigenaar werd van het pand werd het telefonienetwerk al snel vervangen. “De oude telefooncentrale was echt een drama. Die zorgde voor veel problemen en ergernis. Eigenlijk was hij nog niet afgeschreven en ons budget is beperkt, maar gelukkig bood een blikseminslag uitkomst”, lacht het hoofd bedrijfsvoering. “Toen konden we het telefonienetwerk door Zetacom laten vervangen.”
Als systemintegrator realiseerde Zetacom samen met leverancier NFON de centrale telefonie-oplossing in de cloud. Dat biedt grote voordelen: stabiliteit, schaalbaarheid, interne flexibiliteit en efficiency voor gebruikers. De Rijksakademie werkt met drie vaste huurtelefoons en voor medewerkers zijn er 25 mobiele DECT-toestellen (SNOM). Die kunnen zij gemakkelijk meenemen door het pand. “Dat is echt heerlijk om ambulant te kunnen werken. De toestellen zijn erg populair. Ze bieden onze medewerkers veel flexibiliteit, maar ook stabiliteit. Waar ze ook werken.”
De realisatie van het netwerk ging niet ‘vanzelf’ in het monumentale gebouw met veel draadglas en oude ruimten. “Het is in veel opzichten een moeilijk gebouw: groot met veel gangen, weinig efficiënte ruimte en veel storingselementen. Toch heeft Zetacom hier een goed en stabiel telefonienetwerk kunnen realiseren.” Vooral het plaatsen van de DECT-zenders, voor een volledige dekking luisterde nauwkeurig.
De ingebruikname verliep voor de Rijksakademie heel soepel. “Zetacom zette alle telefoontoestellen neer en zorgde gewoon dat alles werkt. Daar was ik heel blij mee, want cultuurinstellingen zijn in technisch opzicht vaak heel behoudend en huiverig. Dat is altijd een uitdaging op het gebied van ICT. Dan is het dus prettig als het gewoon direct werkt. En als er wijzigingen moeten worden doorgevoerd in het centrale besturingssysteem lieten we dat eerst door Zetacom doen, maar tegenwoordig doen we dat zelf. Dat gaat heel eenvoudig. En als het complexer wordt, kunnen we toch altijd terugvallen op Zetacom.”
Op de drie vaste toestellen wordt ook gebruikgemaakt van NCTI, de standaard voor kantoorcommunicatie waardoor gebruikers in hun computerscherm kunnen zien wie er belt en direct een gesprek kunnen opstarten.
De Rijksakademie is nog steeds blij met de keuze voor de nieuwe telefoonvoorziening destijds en de ondersteuning van Zetacom. “We hebben een stabiele, rustige relatie omdat alles goed functioneert. Wel heb ik twee keer per jaar contact met onze vaste accountmanager, Bas Wijgh bij Zetacom. Dat is prettig omdat hij dan goed weet wat er bij ons speelt en onze eventuele veranderende behoefte goed kan inschatten. Ik merk dat bijvoorbeeld doordat er heel goed wordt meegedacht over het feit dat wij moeten werken met een klein budget. Dat is een goed teken en heel prettig samenwerken met een leverancier. En is er een keer storing, dan wordt dat na een belletje met Zetacom altijd direct opgelost. Dat is ook een fijn idee. Ik ben nog steeds blij dat wij voor hen hebben gekozen. Wij wisten dat zij niet alleen werken met onderwijsinstellingen, maar veel meer doen. Dat is in ons geval heel waardevol omdat wij geen standaard onderwijsinstelling zijn. Zetacom begrijpt ons en onze behoeften.”
Heeft u vragen over bereikbaarheid van uw organisatie? Of wilt u vrijblijvend één van onze specialisten spreken? Bel 088 938 2222 of neem contact op.
Actuele thema's
Een grote stap bij de krachtenbundeling van de Noord-Hollandse scholen was de verhuizing in de zomer van 2017 naar het centrale stafkantoor. Hier werken de besturen en stafmedewerkers van drie onderwijsstichtingen samen: Stichting Kopwerk (25 scholen), Surplus (25) en Schooltij (5) en de stichting Kappio, verantwoordelijk voor een groot aantal kinderdagverblijven, buitenschoolse- en tussenschoolse opvang en peuterscholen (47 locaties) in de wijde regio. Onderling werken de stichtingen en scholen intensief samen om de kwaliteit van leren en opvoeden zo goed mogelijk vorm te geven. Met als motto: lokaal wat kan en centraal wat wint. Zo willen ze groot zijn in kleinschaligheid.
Voor de vaste telefonie in het nieuwe kantoor wilden de stichtingen één systeem, dat centraal beheerd wordt en waar al het zakelijk telefoonverkeer binnenkomt. Ouders en leerlingen bellen gewoon naar hun eigen school. Het nieuwe telefoonsysteem moest schaalbaar en flexibel zijn, zodat met flexibele werkplekken gewerkt kan worden: eerst intern en op termijn ook om thuiswerken te faciliteren. De schaalbaarheid is belangrijk omdat de scholen actief zijn in een krimpregio en vooral omdat het aantal scholen dat aanhaakt bij het centrale telefoonsysteem door de tijd heen groeit. Het begon in 2017 met acht scholen, maar zodra bestaande telefonieabonnementen van andere scholen aflopen, gaan ook zij gebruikmaken van het centrale systeem. “Wij willen dat zoveel mogelijk bundelen op één plek”, zegt Lex Dral, stafmedewerker Onderwijs & ICT van Stichting Surplus. “Dat is efficiënter en goedkoper, terwijl de centrale voorziening ook een verbetering is in stabiliteit, kwaliteit en flexibiliteit.”
Om het systeem te realiseren, werd gekozen voor Zetacom dat als sinds 2010 werkt voor Stichting Kopwerk. Door hun positieve ervaringen, kreeg de samenwerking op de nieuwe locatie een vervolg. Als systemintegrator realiseerde Zetacom samen met leverancier NFON de centrale telefonie-oplossing in de cloud. De migratie is in de zomervakantie van 2017 doorgevoerd. Voor de 45 medewerkers van het stafkantoor – nooit allemaal gelijktijdig aanwezig – zijn dertig flexibele werkplekken gerealiseerd met vaste telefoons (NFON-gecertificeerd). Iedere medewerker kan met zijn eigen pincode inloggen op een werkplek. Hierdoor wordt nu een stuk flexibeler gewerkt.
Een engineer van Zetacom zorgde voor de plaatsing van toestellen bij de acht scholen die direct vanaf het begin deelnamen. Tijdens de migratie konden de gebruikers hem direct vragen stellen. Dral: “We konden echt van alles vragen. Dat was heel prettig. Daardoor waren we snel up & running.”
De nieuwe voorziening bevalt heel goed. Dat beamen dé twee ervaringsdeskundigen: de vaste telefonistes en receptionistes Ria van den Berg (van Stichting Kopwerk) en Susan van der Zee (Stichting Surplus). “Wij kwamen na de migratie tijdens de zomervakantie van 2017 echt in een gespreid bedje terecht. Zo voelde het”, typeert Van den Zee. “Wij kunnen alle telefoontjes nu perfect centraal verwerken.” Van den Berg: “We zijn er flink op vooruitgegaan. Het systeem is stabiel en onze nieuwe telefoontoestellen met display geven ons veel overzicht. We kunnen mensen eenvoudig in en uit de wacht zetten om door te verbinden. Wij houden daarbij goed zicht op de mensen die in de wacht staan.” Van de Zee: “Wij raken nu nooit meer bellers ‘kwijt’. Dat gebeurde in het verleden soms wel. Dat is heel vervelend.”
De eenvoud in het gebruik is een duidelijk pluspunt, maar het systeem biedt ook veel mogelijkheden. Van den Berg: “Het systeem kan heel veel. Daardoor is het flexibel in te richten voor de specifieke wensen in onze organisatie. Als dat eenmaal gebeurd is, werkt het voor ons heel eenvoudig.” In het centrale besturingssysteem kunnen de gebruikers en voicemailinstellingen beheerd worden. “Alleen hele specifieke aanpassingen die wij niet regelmatig doen, roepen wel eens vragen op. Hoe werkt dat ook alweer? Met zo’n vraag bellen we de helpdesk van Zetacom en dan is het zo opgelost. Dat is ook heel prettig.”
Alle medewerkers en vooral de telefonistes waarderen ook de stabiliteit van het telefoonsysteem. Van der Zee: “We hebben nog nooit een storing gehad. Dat heb ik in het verleden wel regelmatig meegemaakt als de VoIP-verbinding van het oude systeem even wegviel. Dat is heel vervelend. Met het systeem van Zetacom is het gelukkig heel steady.”
Alle voordelen samen maken een groot verschil. Met efficiency en stabiliteit voor de scholen, flexibiliteit voor alle gebruikers en meer gemak en efficiency voor de telefonistes. “Wij kunnen nu beter ons werk doen: efficiënter, met minder handelingen en we kunnen sneller doorverbinden. Echt ideaal!”, aldus Van der Zee.
Uit het complete OnderwijsTotaal aanbod van Zetacom (voor telefonie, internet, WiFi en security) maken de Noord-Hollandse scholen nu alleen gebruik van telefonie. Het bredere pakket is volgens Dral ook waardevol, kijkend naar de toekomstige plannen van de stichtingen. “We denken ook al na over nieuwe stappen. Bijvoorbeeld over de uitbreiding van ons telefoonsysteem met mobiele telefonie en meer mogelijkheden voor thuiswerken. Dan worden we nog flexibeler. Dan is het heel prettig als je één vaste partner hebt, waarmee je in gesprek kunt over alle gewenste oplossingen voor de specifieke behoeftes van onze organisatie op het gebied van ICT.”
Zetacom heeft speciaal voor scholen OnderwijsTotaal ontwikkeld: De geïntegreerde ICT oplossing voor onderwijsinstellingen. Wilt u uw onderwijsorganisatie ook laten profiteren van de voordelen van Cloud-telefonie? Bel 088 938 2222 of neem gerust contact met ons op.
Actuele thema's
Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen regionaal ziekenhuis met 390 bedden. Het ziekenhuis biedt een breed pakket aan medisch specialistische zorg. Meer dan 1550 medewerkers, 150 medisch specialisten en 200 vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de beste denkbare zorg: professioneel en met aandacht.
Betrouwbaarheid, veiligheid en flexibiliteit zijn belangrijke vereisten voor het ziekenhuis en de hele ICT-infrastructuur. “Als regionaal kleiner ziekenhuis is wendbaarheid belangrijk voor ons bestaansrecht. In en rond ons ziekenhuis wordt bovendien heel veel verbouwd. Dat zorgt continu voor grote veranderingen en dat heeft veel invloed op onze ICT-infrastructuur. Die moet wendbaar blijven, maar dat geldt ook voor de partners met wie wij in zee gaan”, zo schetst Van Zuylen de uitdaging van het IJsselland Ziekenhuis.
Het ziekenhuis heeft sinds 2011 een nauwe relatie opgebouwd met Zetacom. Dat begon destijds toen de telefonieomgeving aan vervanging toe was. “We stonden voor nieuwe uitbreidingen en we liepen daarbij direct tegen de grenzen aan van het oude telefonienetwerk. Bij het minste of geringste ontstonden storingen en problemen. Dat kun je niet hebben bij een netwerk, dat steeds meer het hart van alle communicatie in ons ziekenhuis is geworden. Het netwerk is onze ‘snelweg’ waar alles op en aan gebouwd wordt. Daar komt steeds meer bij: VoIP-telefonie (Voice over IP) en steeds meer medische mobiele apparaten. Daar was een nieuw stabiel en flexibel netwerk voor nodig.
Het uitgangspunt was dat de afdeling Technisch Beheer en ICT (32 mensen, waarvan vijf systeembeheerders) na de aanleg zelf veel beheer en aanpassingen zou kunnen doen, maar niet alles. “Met het groeiend belang van het netwerk, leek aanvullende ondersteuning van een sterke partner – die bekend is met een ziekenhuisomgeving – ons wenselijk.
Zetacom was al telecompartner voor het ziekenhuis. Van Zuylen: “Ze deden meer dan dat, maar zo zagen wij hen niet op dat moment. Wij kregen het idee om onze ‘telecompartner’ ook te vragen voor het nieuwe netwerk. Telefonie en netwerken zijn steeds meer verweven. Alles ‘onder één dak’ onderbrengen (implementatie en beheer) was daarom een belangrijk uitgangspunt. Daar ben ik achteraf nog steeds heel erg blij mee. Dat past bij ons streven naar het werken met minder leveranciers en sterkere banden met minder vaste partners.”
Als systemintegrator voor onder andere ziekenhuizen begrijpt Zetacom dat een nieuw LAN en WLAN netwerkdesign robuust, betrouwbaar en veilig moet zijn, met een flexibele architectuur. Tevens was de eis dat het netwerk geschikt moest zijn voor bellen over VoWLAN. Het oude HP-netwerk is gemigreerd naar een state of the art nieuw LAN en WLAN netwerk (op basis van HPE Aruba), waarbij de toegang tot het netwerk geregeld is met ARUBA Clearpass (Policy manager).
Het ontwerp is samen met vaste partners van Zetacom (waaronder HPE Aruba) gerealiseerd. Als systemintegrator combineerde Zetacom de voordelen van meerdere leveranciers tot optimale best of breed oplossing (dus met voor elke gewenste functie de best passende componenten) voor de eisen en wensen van het ziekenhuis. “Daarbij is uitstekend met ons meegedacht. Bijvoorbeeld bij de keuze voor access points. Er is niet automatisch gekozen voor het nieuwste model, maar bewust voor een iets eerder type dat beter past bij onze situatie en infrastructuur. Dat vond ik tekenend en typerend.
Na de realisatie kon het ziekenhuis weer jaren vooruit met het netwerk. Ook – anno 2018 – nu het ziekenhuis nog steeds continu aan het verbouwen is. “Ons netwerk en de telecomvoorzieningen zijn daar nog steeds krachtig en flexibel genoeg voor. Zetacom heeft ons echt geholpen en aan de hand genomen om van een traditionele telecom- en IT-omgeving naar een modern netwerk te komen. Het is stabiel en eenvoudig in beheer. Dat maakt het beheer minder intensief. Het fundament is goed en ik ben nog regelmatig blij dat we netwerk en telecom bij één partner hebben ondergebracht.”
“Ik besefte: zij begrijpen ons echt!”
Het single point of contact is van grote waarde gebleken. “Als ergens een probleem ontstaat – bijvoorbeeld met Wi-Fi – dan is dat nu snel geïsoleerd en opgelost. Zonder dat er meer leveranciers naar hoeven te kijken, die in het ergste geval naar elkaar wijzen. En in onze complexe infrastructuur loop je altijd wel eens tegen problemen aan. Dan is het fijn als je een partner hebt, waarmee je nauw samenwerkt en waarop je kunt vertrouwen omdat je weet: nu komt het goed. Dat heeft mij de afgelopen jaren veel slapeloze nachten gescheeld.”
Een ander voordeel van een vaste partner die brede en diepgaande kennis in huis heeft, is dat binnen de brede, duurzame samenwerking ook meer geïnvesteerd kan worden in klanten. Bijvoorbeeld qua servicevoorwaarden. “Heel concreet kunnen wij binnen deze samenwerking extra ondersteuning bieden in ons servicelevel agreement”, zegt Hans Elings, de vaste accountmanager van het IJsselland Ziekenhuis bij Zetacom. “Wij kunnen dus meer doen om een klant te ontzorgen. De waarde van het partnerschap is zo steeds groter geworden. En dat is veel waard nu de technologie steeds belangrijker, maar ook gecompliceerder wordt. Aan een netwerk blijft je tegenwoordig werken. Het is een ongoing proces. Wij blijven daarom met klanten in gesprek over toekomstige veranderingen in hun bedrijfsvoering en veranderende behoeften.”
De continuïteit van ICT-voorzieningen wordt steeds belangrijker, merken ze ook bij het IJsselland Ziekenhuis. Van Zuylen: “Wij werden laatst met een storing geconfronteerd, waarbij ons complete datanetwerk plat ging. Dit duurde van ’s middags vijf tot ’s avonds elf. De oorzaak bleek een defecte switch in het oude netwerk, dat nog maar kort daarvoor was aangeschaft. Dat drukt je wel met de neus op de feiten. Met een volledig elektronisch patiëntendossier loop je het risico dat je helemaal niets meer kunt doen. De technologie helpt ons geweldig, maar de afhankelijkheid maakt dat je de continuïteit steeds meer moet borgen. Daarbij kunnen we veel zelf, maar de meer specialistische zaken besteden we steeds meer uit.”
In deze constructie zet het ziekenhuis grote stappen vooruit. “Van oudsher was de zorgsector vaak behoudend en vooral volgend met nieuwe technologie, maar de laatste jaren zijn wij als ziekenhuis veel vooruitstrevender geworden. Tegenwoordig kunnen wij ons echt meten met veel commerciële bedrijven. Uiteraard wel altijd doelgericht: in het belang van onze patiënten en medewerkers.”
Kijkend naar de toekomst blijven het ziekenhuis en Zetacom – in de vorm van de vaste accountmanager – continu in gesprek over nieuwe oplossingen. Van Zuylen: “Bijvoorbeeld over welke nieuwe oplossingen er zijn. En wat de toegevoegde waarde is voor ons als ziekenhuis? Een belangrijk thema is nu bijvoorbeeld hoe wij willen omgaan met het gebruik van de privé devices door personeel. Welke mogelijkheden en uitdagingen levert dat op? De Europese privacywetgeving (AVG/GDPR) is natuurlijk ook een actueel thema. En hoe willen we omgaan met de versnippering aan intercoms van alle partijen die wij in huis hebben. Over dat soort zaken zijn we nu in gesprek. We zien elkaar regelmatig en dat is tegenwoordig ook nodig én zeer waardevol.”
Heeft u communicatievraagstukken of andere vragen? Of wilt u vrijblijvend één van onze specialisten spreken? Bel 088 938 2222 of neem contact met ons op.
Actuele thema's