Blog

Hoe techpartners en zorginstellingen samen innovaties versnellen

21 maart 2024

Een week vol inspiratie samen met 200 andere partners vanuit de zorg, overheid en technologie: dat is de European Health Conference & Exhibition HIMMS. Zetacoms’ Olav van de Reijken en Marlies Tempelaar waren er samen met Ronald de Vries en Koert Hermans van Yourizon. De komende dagen delen ze hun belangrijkste inzichten vanuit de HIMMS. In deze blog: hoe technologiepartners en zorginstellingen samen innovatie kunnen versnellen.

Inspiratie van de beursvloer

Terwijl je rondloopt tussen de vele stands op de beurs kun je eigenlijk maar tot 1 conclusie komen: technologiepartners brengen een schat aan kennis en ervaring in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. Ontwikkelingen gaan heel erg snel. Wat 2 jaar geleden nog dé nieuwe ontwikkeling leek, is nu alweer achterhaald. En dat terwijl wij merken dat de roep om innovatie vanuit de zorg harder en harder klinkt. Tijdens de opening van de beurs werd dit nog maar eens herhaald: de zorg zoals deze nu georganiseerd is, is niet houdbaar. En de druk om hier mee aan de slag te gaan wordt steeds groter.

 

Afstemmen op behoeften van de zorgsector

De samenwerking tussen de technologiepartners en de zorg is dan ook essentieel de komende jaren. Direct na de eerste dag zijn we er nog meer van overtuigd. Wij hebben hier een hele belangrijke rol te spelen! Door te investeren in de samenwerking tussen zorg en technologie kunnen de innovaties die wij de afgelopen dagen hebben gezien direct worden afgestemd op de specifieke behoeften van de zorgsector. Dit resulteert in snellere ontwikkelingstijden, efficiëntere implementaties en, uiteindelijk, een snellere adoptie van nieuwe technologieën die de patiëntenzorg verbeteren.

 

Samenwerking als sleutel tot succes

De kracht van samenwerking tussen technologiepartners en zorginstellingen: die moeten we niet onderschatten. Het is een synergie die de weg vrijmaakt voor transformatie. Op de HIMMS hebben we gezien hoe deze samenwerking in de praktijk wordt gebracht, en we zijn ervan overtuigd dat het de toekomst is van zorginnovatie. Een valkuil hierbij is dat de Nederlandse overheid en de zorg proberen zelf het wiel uit te vinden. Dit terwijl de ontwikkelingen in de markt vaak veel sneller gaan dan dat deze partijen kunnen bijbenen. Onze oproep is daarom dat technologie ook een plek moet hebben in deze discussie aan tafel. Door techniek te betrekken in het proces zullen ontwikkelingen veel sneller gaan en houden we onze positie van de beste zorg in Nederland vast.

 

 

Praktijkvoorbeelden die inspireren

Tijdens de conferentie kwamen diverse succesverhalen voorbij waarin de samenwerking tussen technologie en zorg indrukwekkende resultaten bracht. We zien hoe de wachttijd voor patiënten korter wordt en de kans op genezing steeds sneller. De technologie is er al jaren. Maar de laatste tijd gaat dit in vogelvlucht. Ook communicatietechnologie om meer patiënten, cliënten en de zorg beter te laten communiceren maakt nu al het verschil in de praktijk. Is dit voor ons onbekend? Nee, we zien gelukkig veel voorbeelden in de praktijk. Het is fijn om bevestiging te krijgen dat we samen met onze klanten op de goede weg zijn.

 

Barrières doorbreken

Is dat altijd makkelijk? Zeker niet. Een van de grootste uitdagingen die ook tijdens de beurs wordt herhaald is het doorbreken van de traditionele barrières. Deze omvatten vaak culturele verschillen, verschillen in bedrijfsvoering en angst voor verandering. Op de HIMMS hebben we gezien hoe open dialoog en wederzijds begrip deze hindernissen kunnen overwinnen. Het delen van doelen, zoals het verbeteren van patiëntenzorg en het efficiënter maken van processen, zorgt voor een gemeenschappelijke basis voor samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan het toegankelijk houden van de zorg. Op de HIMMS hebben we meerdere voorbeelden gezien waarbij technologie het verschil kan maken. Bijvoorbeeld: het combineren van echobeelden zodat onervaren echoscopisten in achterstandsgebieden wel een volledig beeld krijgen van een foetus. Of China, waarbij er al meer dan 3000 ziekenhuizen gebruikmaken van robots op afdelingen die de verpleegkundigen ondersteunen in patiëntencontact.

 

De toekomst vormgeven

De inzichten die we op de HIMMS hebben opgedaan, laten zien dat de toekomst van de gezondheidszorg ligt in de handen van degenen die bereid zijn om samen te werken en te innoveren. Het is duidelijk dat de combinatie van technologische expertise en diepgaande kennis van de zorg de potentie heeft om revolutionaire veranderingen teweeg te brengen. Wij geloven dat door voort te bouwen op de fundamenten van deze samenwerking, we in staat zijn om de uitdagingen van de moderne gezondheidszorg aan te gaan en oplossingen te bieden die zowel effectief als duurzaam zijn. En man, wat hebben wij zin om hier samen met onze klanten mee aan de slag te gaan.

 

Veel energie voor de toekomst

Onze ervaring op de HIMMS heeft ons geïnspireerd en gemotiveerd om deze weg van samenwerking en innovatie voort te zetten. We kijken ernaar uit om de ideeën en strategieën die we hebben verzameld in de praktijk te brengen. Om samen te werken met onze partners in de zorg en technologie om de patiëntenzorg naar een hoger niveau te tillen. Het is een spannende tijd voor de gezondheidszorg, en we zijn trots om deel uit te maken van deze transformatie.

Hier over doorpraten? Maak een afspraak via het contactformulier of bel ons op 088 938 2200 .