Blog

Ondersteuning van besluitvorming in de zorg door data: Lessen van HIMSS 2024

3 april 2024

Beste lezers,
Onlangs hadden wij het genoegen om deel te nemen aan de HIMSS 2024 conferentie, waar we ons hebben laten inspireren door de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van gezondheidstechnologie. Samen met mijn collega’s, Olav van de Reijken, Ronald de Vries en Koert Hermans, hebben we uitgebreid kennis gemaakt met de baanbrekende technologieën die de toekomst van de zorg zullen vormgeven.

Data, je kan er niet omheen

Een van de meest opmerkelijke trends die we hebben waargenomen tijdens onze tijd op HIMSS 2024, is de groeiende rol van data in het ondersteunen van besluitvorming in de zorg. Gegevens worden steeds meer erkend als een waardevol hulpmiddel voor het verbeteren van de patiëntenzorg en het optimaliseren van de operationele efficiëntie van zorginstellingen.

 

Essentiële samenwerking

Als Manager Business Development bij Zetacom, ben ik ervan overtuigd dat samenwerking tussen zorg en technologiepartners zoals Zetacom en Yourizon essentieel is om deze potentie volledig te benutten. Door gezamenlijk op te trekken, kunnen we zorginstellingen helpen bij het verzamelen, analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden gezondheidsgegevens, en zo de besluitvorming in de zorg verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het analyseren van alarmen over verschillende vestigingen heen.

 

Nu al in de praktijk

De mogelijkheden die data biedt, zijn werkelijk eindeloos. Door geavanceerde analyses kunnen zorgverleners trends en patronen identificeren, risico’s voorspellen en klinische beslissingen ondersteunen. Dit stelt hen in staat om gepersonaliseerde zorgplannen te ontwikkelen die zijn afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt, wat uiteindelijk leidt tot betere uitkomsten en een verbeterde patiëntervaring.
Een concreet voorbeeld van hoe data de besluitvorming in de zorg kan ondersteunen, is het gebruik van predictive analytics om ziekte verloop en alamen te voorspellen te voorspellen. Door historische gegevens te analyseren, kunnen zorgverleners risicoprofielen identificeren en proactieve interventies plannen om alarmering van cliënten en patienten te voorkomen. Dit scheelt niet alleen veel tijd en energie. Maar helpt ook om de cliënt of patiënt het gevoel van autonomie te geven.

 

 

Werken met data niet de holy grail

Tijdens de beurs werd er ook een kanttekening geplaatst. Data geeft je veel inzicht en AI gaat ons heel veel brengen, maar echt zaligmakend is het niet. Data heeft pas toegevoegde waarde als je deze goed kunt interpreteren en het je voldoende inzicht geeft om beslissingen te maken. Een belangrijke kanttekening bij data en AI is de zogenoemde bias. Door met een gekleurde bril te kijken naar data kan je deze op een manier interpreteren waarmee je (on)bewust bepaalde keuzes maakt. Ook hier is het ontzettend belangrijk dat zorg en technologie nauw samenwerken om te zorgen dat dit niet in het proces voorkomt.

 

Zorg en technologie samen

Om dit alles mogelijk te maken, is nauwe samenwerking tussen zorginstellingen en technologiepartners van cruciaal belang. (We herhalen het nog maar een keer) Zorgprofessionals zijn experts in hun vakgebied, maar ze hebben de juiste tools en expertise nodig om het volledige potentieel van hun gegevens te benutten. Dit is waar Zetacom en Yourizon binnenkomen. Door onze krachten te bundelen, kunnen we maatwerkoplossingen bieden die perfect aansluiten bij de behoeften en uitdagingen van zorginstellingen.
Bij Yourizon en Zetacom zijn we gepassioneerd over de rol die technologie kan spelen in het verbeteren van de gezondheidszorg. Samen met onze klanten streven we ernaar om de beste zorgervaringen te bieden en positieve uitkomsten voor patiënten te realiseren.
Kortom, de ondersteuning van besluitvorming in de zorg door data is niet alleen een mogelijkheid, maar een noodzaak geworden. Laten we samenwerken om de volledige potentie van data te benutten en de toekomst van de gezondheidszorg vorm te geven.

 

Hier over doorpraten? Maak een afspraak via het contactformulier of bel ons op 088 938 2200 .