Blog

SD-WAN overstijgt en verbindt vestigingen

Zoetermeer, 17 mei 2021
Om te voldoen aan alle eisen van de moderne en dynamische werkomgeving kiezen organisaties steeds vaker voor een SD-WAN netwerkomgeving. Vooral om te zorgen voor snelle, schaalbare en flexibele verbindingen tussen hun netwerkomgevingen. Het zorgt voor complete verbindingen tussen vestigingen en alle andere gebruiksvarianten. Hiervoor kun je met verschillende scenario’s werken.

Veilig en schaalbaar

Een robuuste multicloud-omgeving inrichten, is complex. Voor organisaties die nog zonder SD-WAN verbindingen (SSL of IPSec VPN) hebben gelegd tussen externe medewerkers en hun basisnetwerk is het een uitdaging om bedrijfskritische applicaties optimaal en veilig te laten werken. Want de verbindingen tussen de omgevingen moeten beheerd worden om prioriteit te geven aan kritieke lokale netwerken en belangrijke cloud-toepassingen. Dat is precies waarvoor SD-WAN ontwikkeld is.

Maar zorg wel voor de juiste oplossing, want een verkeerde SD-WAN-oplossing kan het aanpassingsvermogen belemmeren en leiden tot beveiligingsproblemen. Varianten die zijn ontworpen voor specifieke omgevingen en een beperkt aantal gebruikers voldoen niet meer. In plaats daarvan hebben organisaties nu veilige, zeer flexibele en schaalbare SD-WAN-oplossingen nodig die thuisgebruikers en vestigingen verbinden met krachtige datacenters en gedistribueerde cloud-omgevingen.

SD-WAN als essentiële bedrijfstechnologie

Met de juiste SD-WAN-oplossing kunnen organisaties hun doelstellingen voor de digitale transformatie ondersteunen en tegelijkertijd de continuïteit van hun externe personeelsbestand blijven waarborgen. Zelfs als sprake is van een beperkt aantal IT-medewerkers en middelen voor hun infrastructuur. Door gecentraliseerd beheer en ‘zero touch’ zijn snellere implementatie van configuraties op schaal mogelijk. Bijvoorbeeld om goede prestaties van samenwerkingstoepassingen (zoals video-vergaderen) mogelijk te maken, ook met grote aantallen externe deelnemers.

Een misvatting die we nogal eens tegenkomen, is dat SD-WAN vooral waardevol is per vestiging. Maar als je het goed implementeert, is het essentiële technologie voor de hele organisatie. Het kan ook meerdere gebruiksscenario’s ondersteunen, bijvoorbeeld voor thuiswerken. Ook is het in te zetten om effectief cloud-locaties of verbindingen tussen datacenters en ‘de cloud’ te realiseren, met de best mogelijke gebruikerservaring. Terwijl ondertussen de essentiële bedrijfsapplicaties goed beschermd blijven in de constant veranderende digitale omgeving.

Flexibele beveiliging

Beveiliging speelt een cruciale rol bij elke SD-WAN implementatie. Een meer traditionele netwerkomgeving kan zich nooit zo goed aanpassen aan de grote dynamiek van moderne bedrijfsnetwerken, zeker niet in een omgeving met meerdere netwerken. We zien vaak dat een organisatie een complexe ‘lappendeken’ heeft van verschillende beveiligingsoplossingen. Zetacom biedt een ingebouwde SD-WAN oplossing. Zo zijn het internetverkeer en de applicaties beveiligd.

Dit zorgt voor overzicht en zo kunnen verschillende vestigingen, thuiswerkers en het datacenter perfect een gemeenschappelijk beveiligingsbeleid voeren. En de beveiliging kan meebewegen met de dynamische veranderingen die we tegenwoordig zien op moderne bedrijfsnetwerken.

SD-WAN-gebruiksscenario’s

Wij zorgen bij SD-WAN dat dit geschikt is voor het datacenter, de gebruikers en eventuele verschillende vestigingen. Waarbij het beheer plaatsvindt vanuit een centraal punt. Zetacom kan verschillende gebruikersscenario’s inrichten, zoals:

  • Thuiswerken: SD-WAN zorgt voor externe toegang en dynamische en schaalbare prestaties, ongeacht de beschikbaarheid van het lokale netwerk. Ook zorgt SD-WAN voor consistente connectiviteit en maakt het bedrijfskritische activiteiten mogelijk, zelfs wanneer andere apparaten op het thuisnetwerk bandbreedte verbruiken.
  • Branch: SD-WAN kan goed complexe implementaties van verschillende accounts of vestigingen ondersteunen met geavanceerde routing. Zo worden organisaties minder afhankelijk van oplossingen die geen ‘data-opstoppingen’ via openbare netwerken kunnen beheren. Hierbij is complexe geïntegreerde beveiliging nodig om directe verbindingen met cloud- en internettoepassingen te beschermen.
  • Datacenter: Traditionele SD-WAN biedt toegang tot kritieke datacentertoepassingen. Modernere high-performance SD-WAN kan zorgen voor betrouwbare en veilige verbindingen in omgevingen waar datacenters informatie delen met de cloud of waar applicaties of workflows meerdere datacenters benutten.
  • Gedistribueerde cloud: Voor organisaties die in meerdere cloudomgevingen werken, kan SD-WAN zorgen voor de onderlinge verbinding van cloud-omgevingen. Dat zorgt voor een betere gebruikerservaring. Door een ‘IPSec VPN’ te combineren met applicatiebesturing en volledig programmeerbare API’s, kunnen organisaties effectieve cloud-integratiekaders bouwen. Die kunnen snelle toegang mogelijk maken tot kritieke applicaties en bronnen in die cloud-omgevingen.

SD-WAN regisseur voor betere prestaties en schaalbaarheid

Als het aantal SD-WAN-implementaties toeneemt, zijn geavanceerde beheer en regie tools vereist om de prestaties en schaalbaarheid te verbeteren. Bij Fortinet is het beheer eenvoudig vanuit de FortiGate te regelen. Voor bedrijven die meer mogelijkheden zoeken, zijn FortiManager en FortiAnalyzer een optie. Hierdoor wordt het beheer vereenvoudigd, zeker bij meerdere vestgingen. Daarbij zorgt de Analyzer voor inzichten en rapportages om de gehele werking van het netwerk en de beveiliging in één overzicht te zien.

Een geïntegreerde SD-WAN Orchestrator maakt het mogelijk de centrale implementatie van SD-WAN te vereenvoudigen. Deze geautomatiseerde technologie bespaart organisaties tijd en maakt bedrijfsgericht beleid mogelijk door te zorgen dat de juiste middelen beschikbaar zijn wanneer dat nodig is.

Het waarborgen van goede zichtbaarheid van alle netwerk- en applicatieprestaties is ook een cruciaal onderdeel voor iedere SD-WAN-oplossing, zeker bij grootschalige implementaties. Daarom moet de beheer en regie tool ook analyse- en compliance-tools bevatten voor het verfijnen van het bedrijfs- en beveiligingsbeleid.

Een ‘SD-WAN Orchestrator’ kan ook flexibele implementatieopties voor diverse (filiaal)infrastructuren op schaal implementeren en onderhouden. Organisaties worden vaak gedwongen om SD-WAN-segmenten te creëren ter ondersteuning van individueel beleid en regels voor verschillende netwerken, kantoren, applicaties of gebruikers. Een centrale regietool kan zorgen dat dit beleid van begin tot eind wordt afgedwongen.

Cruciale rol SD-WAN in dynamische bedrijfsinfrastructuren

SD-WAN kan een cruciale rol spelen bij de snelle en veilige uitrol van nieuwe netwerkomgevingen, door bronnen en gebruikers te verbinden met gegevens en applicaties. Het kan implementatietijden verkorten door enkele externe medewerkers, vestigingen of de meest krachtige datacenters en gedistribueerde cloud-omgevingen veilig te verbinden. Juist daardoor is SD-WAN veel meer dan alleen een oplossing per vestiging.

Zetacom en SD-WAN

Samen met Fortinet zorgt Zetacom voor het realiseren van veilige SD-WAN netwerken in Nederland. Wij kunnen alles ‘As a Service’ inrichten of de complete omgeving beheren en monitoren. Naast de implementatie en het realiseren van koppelingen geven we ook trainingen aan organisaties die zelf aan de slag gaan met SD-WAN. Uiteraard geven wij ook advies over de implementatie, bijvoorbeeld wanneer dit gefaseerd moet plaatsvinden of bestaande netwerkonderdelen hergebruikt kunnen worden. Ook daarin denken wij graag mee.

Meer weten over SD-WAN?

Wilt u meer weten over SD-WAN of de oplossingen van Zetacom en Fortinet? Stuur uw vraag dan gerust vrijblijvend via het contactformulier of bel 088 938 2200 voor een van onze netwerkspecialisten.