Blog

SD-WAN: Wat is dat dan?

Zoetermeer, 26 april 2021

SD-WAN: Wat is dat dan?

SD-WAN technologie is snel in opmars om de modernisering van bedrijfsnetwerken mogelijk te maken. Het zorgt voor snellere en flexibeler netwerken met een betere bereikbaarheid en beschikbaarheid. Dit komt vooral doordat SD-WAN slimmere verbindingen legt tussen gebruikers en de applicaties die zij nodig hebben. Dit vergroot de mogelijkheden van organisaties bij het optimaliseren van hun werkprocessen, met betere gebruikerservaringen en tegen lagere kosten.

Bedrijfsnetwerken vereisen nieuwe oplossingen

Bedrijfsnetwerken worden steeds intensiever gebruikt en veranderen daardoor in hoog tempo. Organisaties willen snelle, schaalbare en flexibele verbindingen tussen verschillende netwerkomgevingen met een optimale applicatie-ervaring voor gebruikers. Tegelijkertijd willen ze ook hun kosten verlagen. Gaat dat echt samen? Jazeker. Het kan met SD-WAN.

Wat is SD-WAN?

Als we het netwerk zien als een snelweg, dan zorgt SD-WAN voor de uitbreiding van twee naar zes rijbanen en dat al het verkeer de juiste afslag neemt. Dit zorgt voor een snellere doorstroom, efficiënter gebruik van de ‘weg’ en betere toegang voor alle gebruikers tot hun data en applicaties.

Dit is steeds vaker nodig omdat het datagebruik toeneemt en de traditionele (WAN) netwerkarchitectuur zorgt voor vertraging in de dataoverdracht en de netwerkprestaties richting clouddiensten. SD-WAN (voluit: Software Defined Wide Area Network) maakt slimmere verbindingen en vereenvoudigt het beheer door de hardware van het netwerk los te koppelen van het besturingssysteem. Op deze manier is veel efficiënter een beter presterende WAN te realiseren.

Het gerenommeerde marketingonderzoeksbureau Gartner voorspelde in 2018 al dat tegen 2023 meer dan 90 procent van de vernieuwingsinitiatieven voor bedrijfsnetwerken gebaseerd is op gevirtualiseerde platforms en SD-WAN-software. Die voorspelling lijkt ook zeker uit te komen.

Hoe werkt het precies?

Een SD-WAN-oplossing verbindt de gebruikers van een bedrijfsnetwerk met applicaties. Waar die applicaties staan, dat maakt niet uit. Dat kan in de cloud zijn of op een server in een datacenter. SD-WAN legt de verbinding en bepaalt op een slimme manier welk pad voor het dataverkeer per geval het beste voldoet voor de applicatie en de gewenste prestatiebehoeften. De traditionele WAN-architectuur kon alleen ‘routeren’ via een kostbare MPLS-verbinding, terwijl nu dus ook andere verbindingen (zoals 4G of 5G) benut kunnen worden voor de verschillende datastromen.

Zo vergroot SD-WAN dus de verbindingsmogelijkheden van organisaties en wordt de hele connectiviteit dynamischer. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een corporate WAN (Wide Area Network) én multi-cloud verbindingen. Dat zorgt voor betere bereikbaarheid en beschikbaarheid, waarbij applicaties supersnelle prestaties leveren.

Voor wie is SD-WAN?

SD-WAN is interessant voor alle organisaties. Zeker als zij veel waarde hechten aan de flexibiliteit, stabiliteit en betrouwbaarheid van hun dataverkeer. Met name bedrijven die meerdere vestigingen of veel medewerkers thuis of op afstand hebben, kunnen sterk profiteren van de voordelen.

Bekijk hier een film met uitleg van Fortinet over SD-WAN:

Centraal beheer

Door gebruik te maken van centraal beheer is het mogelijk om de operationele complexiteit terug te dringen, ook bij organisaties met meerdere locaties. Daardoor wordt het sturen op de Total Cost of Ownership (TCO) een stuk gemakkelijker.

Eén geconsolideerde SD-WAN-oplossing centraliseert de werkprocessen, faciliteert een intuïtieve implementatie en draagt bij aan goed beheer van applicaties. Daarbij kan een gemeenschappelijke interface met één dashboard ook weer zorgen voor eenvoudiger beheer en bewerkingen. Door de kostenbesparing die slimmer gebruik van verbindingen oplevert (met centraal beheer), is de investering in SD-WAN ook goed terug te verdienen.

Waar moet u op letten bij SD-WAN?

SD-WAN is een duurzame en vernieuwende oplossing voor organisaties die zorgt voor lagere kosten (dan een MPLS netwerk). Bij deze relatief jonge technologie zijn er wel een aantal aandachtspunten om goed in de gaten te houden. We hebben ze voor u op een rij gezet in een whitepaper over SD-WAN, compleet met een handige checklist van aandachtspunten.

Wilt u nog meer weten over de mogelijkheden van SD-WAN of de oplossingen die Zetacom realiseert samen met Fortinet? Bel (088) 9382 200 voor vrijblijvend advies of laat uw gegevens hier achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.