Blog

Zakelijk breedbant internet; mag het een onsje meer zijn

9 februari 2021
Zakelijke breedband verbindingen vormen de basis voor een snelle en stabiele werkomgeving met een vlekkeloze gebruikservaring zonder haperen en vertragingen. Toch is dat bij veel bedrijven en organisaties nog geen vanzelfsprekendheid. Door de toename van het werken in de cloud en fors groeiend data- en videogebruik is het goed om regelmatig te kijken naar de capaciteit van vaste en mobiele breedbandverbindingen. En om de kosten van verschillende aanbieders te vergelijken. Ingewikkeld? Helemaal niet!

Trage verbindingen in de werkomgeving

“Wat is internet weer traag.” Dat is een veelgehoorde opmerking in de werkomgeving van bedrijven en organisaties. Maar met internet is meestal niks mis. De ‘schoen’ wringt vooral bij de verbinding met internet of het netwerk. Naast ergernis, tijdverlies en klachten van gebruikers kan dat leiden tot bijvoorbeeld vertraging van bedrijfsprocessen, innovaties en verslechterde of wegvallen van communicatie of belangrijke alarmsignalen. Terwijl de oplossing eenvoudig is: zorg voor een verbinding met voldoende snelheid en capaciteit. Ook op momenten van piekbelasting, bijvoorbeeld wanneer veel data (bijvoorbeeld videobeelden) wordt uitgewisseld.

Oorzaak: de cloud en forse datagroei

Verbindingen die vorige week nog snel genoeg waren, kunnen vandaag tekortschieten. Door intensiever gebruik van de werkomgeving met meer data-uitwisseling of doordat nieuwe oplossingen in gebruik zijn genomen. Vooral de opmars van werken in de cloud (bijvoorbeeld met Office 365 en Google Docs of Microsoft OneDrive), Unified Communications (UC) toepassingen (zoals video-vergaderen) en online back-ups zorgen dat regelmatig meer capaciteit nodig is.

Om storende knelpunten te voorkomen, is het voor organisaties verstandig om goed vooruit te kijken naar het bestaande en verwachte verbruik. Het realiseren van nieuwe toepassingen zou eigenlijk moeten beginnen bij het waarborgen van verbindingen met voldoende snelheid. Zo kun je steeds tijdig voorsorteren op de verwachte en gewenste performance van de werkomgeving. Dat gebeurt vaak nog niet, terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is.

Wat is breedband?

Breedband verbindingen zijn er in verschillende soorten en ‘smaken’. De kunst is om de varianten en capaciteit goed af te stemmen op de huidige en toekomstige behoeften in uw organisatie. Om daar de juiste keuzes in te maken, is het waardevol om even stil te staan bij het begrip breedband. Wat is dat eigenlijk?

Breedband wordt sinds 2003 steeds vaker gebruikt als verbinding. Inmiddels benutten vrijwel alle Nederlandse bedrijven een vorm van breedband. Ook televisie en telefoon gaan vaak over een breedband (internet)verbinding. Dat begon met vaste verbindingen zoals ADSL, de kabel en later ook glasvezel. Voor mobiele verbindingen kennen we 4G al en dit wordt opgevolgd door 5G. Allemaal ‘breedband’, maar wel met verschillende eigenschappen en capaciteit. Een kabelverbinding kan bijvoorbeeld zorgen voor hoge downloadsnelheden, maar als ook veel snelle uploads gewenst zijn, kom je al snel uit bij glasvezel.

Hoezo breed?

“Breed” slaat op de hoeveelheid data die tegelijk verstuurd kan worden. De downstream (data binnenhalen) is voor veel gebruikers vaak belangrijker dan de upstream, maar dat verandert wanneer gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld data-intensieve toepassingen, zoals videobellen/vergaderen en zware cloudapplicaties. Netwerken met breedband verbindingen van minimaal 100 Mbps worden tegenwoordig in de professionele werkomgeving vaak als snel gezien. Volgens internationale afspraken moet een breedband verbinding minimaal een downloadsnelheid hebben van 256Kbit/s.

Vergelijken en overstappen is eenvoudig

Bedrijven en organisaties hebben door de jaren heen steeds meer capaciteit nodig voor hun verbindingen, maar meer capaciteit wordt ook steeds goedkoper. Naast het waarborgen van voldoende capaciteit kan het ook interessant zijn om het aanbod van verschillende breedbandaanbieders te vergelijken. Zeker wanneer een bestaand breedbandcontract afloopt.

Waar consumenten regelmatig overstappen om meer te krijgen tegen dezelfde of lagere kosten, stappen organisaties niet zo snel over. Vooral omdat ze het ‘ingewikkeld’ vinden om te vergelijken en te zorgen dat alles voor hun gebruikers gewoon blijft werken. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Als vaste ICT-partner helpt Zetacom klanten met de keuze tussen aanbieders en wij zorgen dat de overstap vlekkeloos verloopt. Wij denken mee over de capaciteit, stabiliteit en continuïteit van verbindingen. En als partner van alle grote providers (KPN, Vodafone en T-Mobile) kijken wij naar de beste oplossing voor iedere organisatie en situatie.

Zijn er meerdere providers nodig? Geen probleem! Wij zorgen dat alles goed op elkaar wordt afgestemd en vlekkeloos werkt, terwijl u gewoon één aanspreekpunt heeft: Zetacom. Ook gewoon met alles overzichtelijk op één factuur.

De beste oplossing voor uw organisatie?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van breedband, de benodigde netwerkcomponenten, vergelijken van aanbieders of zorgeloos overstappen? Neem dan contact op met Zetacom of uw accountmanager.

Uitdagingen breedband verbindingen verschillen per organisatie

De vereiste breedbandcapaciteit verschilt natuurlijk per organisatie en die hoeveelheid neemt meestal jaarlijks toe. Bedenk daarom goed welke ontwikkelingen voor uw organisatie belangrijk zijn en welke invloed ze hebben op de benodigde capaciteit. Hoe ontwikkelt het werken in de cloud zich? Hoe belangrijk is flexibel werken? Wat wilt u met de verbindingen tussen vestigingen? Wilt u een redundante verbinding die altijd intact blijft, ook als een graafmachine per ongeluk ergens een glasvezelkabel raakt? Het is goed om even stil te staan bij dit soort vragen. De consultants van Zetacom helpen u daarbij.

Redundant en SD-WAN

Voor een redundant verbinding worden meerdere verbindingen aangelegd om het dataverkeer over te verdelen. Bij uitval van een verbinding, gaat alles over de resterende verbinding(en). Medewerkers kunnen dan dus gewoon doorwerken. Dat is erg waardevol als de afhankelijkheid van breedbandverbinding toeneemt.

Eventueel kunnen ook SD-WAN (software defined) verbindingen worden ingezet. Organisaties met meerdere locaties worden vaak via een dure verbinding met elkaar verbonden. Pas vanuit het datacenter gaan gebruikers internet op. Met SD-WAN kun je platte internetverbindingen (goedkoop) gebruiken. Internetverkeer gaat direct naar buiten en verkeer tussen vestigingen gaat over een VPN-verbinding. Dat zorgt voor een sneller netwerk tegen lagere kosten. Daarbij kunnen bepaalde applicaties ook prioriteit krijgen, bijvoorbeeld Office365 verkeer dat voorrang krijgt op Facebook. Zo komen bedrijfskritische processen niet in gevaar door zwaar datagebruik van secundaire applicaties.

Verschillen tussen sectoren

In verschillende branches zijn er verschillende ontwikkelingen die de komende jaren de breedbandbehoefte van organisaties sterk kunnen beïnvloeden. We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet:

Zorg & Welzijn

  • Verzorging op afstand (telecare): mensen hoeven minder snel naar een ziekenhuis of andere zorginstelling, maar dit vereist wel een stabiele, betrouwbare (en continue) verbinding.
  • Omvangrijke radiologiebeelden worden steeds vaker digitaal uitgewisseld.
  • Instructievideo’s worden vaker ingezet en kunnen eenvoudig gedeeld en verspreid worden.
  • Beeldbellen: Patiënten krijgen een tablet in bruikleen voor videocontact met de zorgcentrale. Een goede beeldkwaliteit en een snelle, stabiele internetverbinding is een vereiste.
  • Hulpbehoevende mensen die thuis wonen, krijgen een continue breedbandverbinding met de zorgcentrale. Indien nodig wordt direct zorg aan huis verleend.

MKB & grote bedrijven

  • Toename werken in de cloud vereist grotere capaciteitsbehoefte voor breedband verbindingen.
  • Meer flexibel werken en telewerken (minder fileleed) vraagt meer capaciteit en extra cloudoplossingen.
  • Meer video-vergaderen biedt veel voordelen: eenvoudiger plannen en met minder reistijd. Dat zorgt voor meer dataverbruik (up- en downstream).
  • Opmars Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI) vereist meer continue en stabiele verbindingen.

Onderwijs

  • Opmars leren op afstand: leerlingen volgen op afstand ‘klassikaal’ onderwijs en hebben contact met docenten via snelle internet- en videoverbinding voor leerbegeleiding.
  • Online instructievideo’s en colleges (live en in archief) zijn 24/7 te raadplegen.

Transport & Logistiek

  • Continue verbinding tussen voertuigen en de vervoermaatschappij zorgt voor meer efficiency.
  • Minder tijdverlies door continu actuele verkeersinformatie en betere routeplanners.

Overheid

  • Opmars elektronische klantportalen om digitaal bestanden uit te wisselen, bezwaren in te dienen en 24/7 vragen te stellen.
  • Raadsvergaderingen live volgen op afstand of terugkijken.
  • Meer online klantpanels waarbij burgers en overheid elkaar informeren over geplande activiteiten en bijvoorbeeld uitgifte van vergunningen.

Zetacom kan u meer vertellen over de juiste netwerkoplossing voor uw organisatie. Neem gerust contact op voor meer informatie via het contactformulier of bel 088938 2222.