Blog

Blog: Dit zijn ze: de drie grote voordelen van Mobile Device Management (MDM) in Care & Cure

Zoetermeer, 1 november 2023

Blog: Dit zijn ze: de 3 grote voordelen van Mobile Device Management in Care en Cure

In veel zorgorganisaties groeit het aantal mobiele apparaten snel. Dat maakt Mobile Device Management (MDM) steeds belangrijker: hiermee beperk je namelijk veiligheidsrisico’s. Maar wat is MDM precies en wat levert het op? Drie voordelen van MDM uitgelicht.

MDM is een slimme managementoplossing voor zakelijke mobiele telefonie, waarmee je productieve mobiele werkplekken creëert. En, even belangrijk: met MDM voorkom je wildgroei aan (gevoelige) data op de verschillende mobiele apparaten in de organisatie. Goed voor de cyberveiligheid dus. MDM is daarom ook bij meer en meer zorgorganisaties in beeld als IT-oplossing. Vaak is MDM ook voorgeschreven vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bij Zetacom spreken we tegenwoordig van Unified Endpoint Management (UEM). Met deze doorontwikkelde vorm van MDM kun je niet alleen smartphones en tablets in je zorgorganisatie beheren, maar ook laptops en IoT-apparaten. Voor ieder willekeurig netwerk en voor iedere provider.

Voordeel 1: Configuratie en beheer op afstand
Omdat steeds meer werkzaamheden van zorgorganisaties via apps op tablets en telefoons worden gedaan, komt er veel gevoelige informatie op deze apparaten te staan. Bedrijfsdata, maar ook gegevens over cliënten, patiënten en naasten. Met UEM kun je alle mobiele toestellen automatisch beheren configureren op afstand. Zo kun je data en gebruikers altijd in het oog houden en beschermen. Is een apparaat kwijt? Dan kun je op afstand alle gevoelige data verwijderen. Nieuwe apparaten (Apple, Android en Windows) zijn dankzij UEM snel gebruiksklaar. In veel toestellen zijn standaard namelijk al veel oplossingen voorbereid. Die kunnen met UEM direct geactiveerd worden.

Voordeel 2: Minder problemen met privé accounts
Als medewerkers persoonlijke accounts gebruiken op hun werktelefoon of tablet, kan dat voor problemen zorgen met beheer, veiligheid en privacy. Ook eindigen veel mobiele apparaten in de prullenbak zodra iemand het wachtwoord van zijn privé-account vergeet, of naar een andere werkgever overstapt en zijn account niet verwijdert. Dat persoonlijke account is namelijk niet te verwijderen door de IT-afdeling zónder wachtwoord. Het toestel is vervolgens niet meer te gebruiken door een nieuwe of andere collega. Met MDM of UEM is dit veel voorkomende probleem verleden tijd. Het scheelt zorgorganisaties uiteraard ook veel onnodige uitgaven.

Voordeel 3: Flexibeler en productiever
Voor zorgprofessionals op de vloer brengt MDM of UEM meer werkgemak. Ze kunnen met beveiligde mobiele apparaten immers altijd en overal bij belangrijke informatie. In de kamer van de cliënt het zorgplan erbij pakken, een rapportage invoeren of een wondfoto doorsturen naar een gespecialiseerde collega: dankzij Mobile Device Management kan het veilig, maar ook snel en eenvoudig. Dat verhoogt de productiviteit van zorgmedewerkers op de vloer én maakt hen flexibeler in hun dagelijkse werk.

Naast MDM is er op ICT-vlak meer winst te behalen in de (langdurige) zorg, vooral met een goede integratie. Meer weten? Download dan hier de whitepaper ‘De kracht van geïntegreerde ICT voor de langdurige zorg’.