Slimme Sensoren

Veiliger en efficiënter werken met slimme sensoren

Veiliger en efficiënter werken met slimme sensoren

Het gebruik van slimme sensoren in de zorg neemt toe. Met de steeds slimmer wordende technologie groeit de vraag van zorginstellingen naar deze oplossingen. De alarmering kan daardoor veiliger, efficiënter en doelgerichter plaatsvinden. Dat zorgt voor meer rust en tijd op de werkvloer én voor patiënten.

Wat zijn slimme sensoren?

Slimme sensoren en  helpen zorgmedewerkers om de juiste zorg te verlenen. Sensoren in de zorg werden in het verleden vooral gebruikt in situaties met een grote doelgroep en waarbij patiënten veel dezelfde kenmerken hebben. Bijvoorbeeld in de verpleeghuiszorg en de (geestelijk) gehandicaptenzorg. Door de steeds slimmere sensortechnologie is het voor meer doelgroepen interessant geworden.

Sensoren slim combineren voor de zorg

Sensoren en camera’s worden steeds slimmer. Een bed-sensor (zoals een bedmat) kan tegenwoordig niet meer alleen gewicht meten, maar bijvoorbeeld ook microtrillingen. Zodat het ook zeker is dat daadwerkelijk het gewicht van een mens op de sensor drukt. Dat geldt ook voor de stoelmat. Door sensoren te combineren (bijvoorbeeld een bedmat met een bewegingsmelder boven de deur of in de badkamer) zijn slimme combinaties te maken. Deze zijn af te stemmen op de specifieke kenmerken en behoeften van een patiënt of bewoner. Die persoonlijke scenario’s zijn dan met een tablet eenvoudig te beheren per afdeling.

Voorbeelden slimme sensoren in de zorg

Naast de meer traditionele toepassingen van sensortechnologie in de psychogeriatrische verpleeghuiszorg (bijvoorbeeld dementerende ouderen of in gehandicaptenzorg) zien we steeds meer nieuwe toepassingen ontstaan. Bijvoorbeeld om zorg in de thuissituatie te ondersteunen of voor levensstijlmonitoring of het monitoren van andere ontwikkelingen bij patiënten. Bekijk hier meer voorbeelden.

Neem direct contact op

Goede afstemming op werkprocessen en gebruikers

Het gebruik van sensortechnologie in de zorg kan verschillende voordelen opleveren. Om die daadwerkelijk optimaal te benutten, is goede implementatie essentieel. Dat is geen technische uitdaging, maar moet vooral gericht zijn op het gebruik door zorgmedewerkers. Zij zijn uiteindelijk degenen die deze hulpmiddelen moeten adopteren en benutten. Dat verdient aandacht bij de implementatie! Daarom zijn de integrale oplossingen van Zetacom naast de techniek vooral sterk gericht op de werkprocessen in uw organisatie en het gedrag van gebruikers. Lees ook onze blog over vertrouwen kweken bij nieuwe toepassingen.

Integrale oplossing voor de behoeften in uw organisatie

De consultants van Zetacom kunnen u adviseren over het gebruik van slimme sensoren in uw organisatie. Uit ons zeer brede portfolio met oplossingen van verschillende leveranciers kunnen wij voor uw organisatie en behoeften steeds de perfecte integrale oplossing samenstellen. Deze is altijd afgestemd op uw werkprocessen en het gedrag van de gebruikers.

Lees meer in de blog: Slimme sensoren en camera’s in de zorg: focus op de gebruiker

Meer weten over het gebruik van slimme sensoren in de zorg?

Download via de knop hiernaast onze whitepaper ‘Kansen door ICT in de langdurige zorg’ of neem bovenaan deze pagina vrijblijvend contact op met onze expert op het gebied van slimme sensoren in de zorg Martijn van der Meulen!